Μέσω ..Eurogroup το φορολογικό στην Βουλή

Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει το τέλος της πλειοψηφίας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα με στόχο έσοδα 237 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή η κατάθεση του φορολογικού στη Βουλή, σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Μέσω ..Eurogroup το φορολογικό στην Βουλή
Την Παρασκευή θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διευκρίνιζε ότι ο Γ. Στουρνάρας θα πάρει μαζί του το τελικό ν/σ στο Eurogroup για τη διαμόρφωση τυχόν παρατηρήσεων.

Νωρίτερα το Euro2day μετέδιδε ότι σε αγώνα δρόμου για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή επιδίδεται η κυβέρνηση, με πυρετώδεις διεργασίες και επαφές με τα αρμόδια στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταστεί δυνατόν να γραφτεί η εισηγητική έκθεση, όχι λόγω κάποιας διαφοράς με την τρόικα για άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά λόγω των διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν και σήμερα μεταξύ των κομμάτων.


Πολλά τα χτυπήματα

Το σίγουρο είναι ότι ο νόμος θα φέρει ένα ακόμα χτύπημα σε χιλιάδες φορολογούμενους. Το πρώτο ήρθε το 2011 όταν το υπουργείο Οικονομικών, μετά την έμπνευση της έκπτωσης φόρου 10% για όσους είχαν συλλέξει παραπάνω από τις απαιτούμενες αποδείξεις διαπίστωσε ότι περίπου τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους είχαν επιστροφή φόρου, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Οι φοροαπαλλαγές "ψαλιδίστηκαν" δραστικά, το μπόνους των αποδείξεων καταργήθηκε, μπήκαν στο εκκαθαριστικό έκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος και έτσι φέτος δικαιούχος επιστροφής δεν είναι καν ένας στους δέκα φορολογούμενους (8,11% του συνόλου), τα δε ποσά περιορίστηκαν σε 453 εκατ. ευρώ.

Με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου για παιδιά, τη σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών και φορο-μπόνους αποδείξεων, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα είναι μάλλον… είδος υπό εξαφάνιση.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, φέρνει το τέλος της πλειοψηφίας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, με στόχο έσοδα 237 εκατ. ευρώ.

Δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα και δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παύουν να μειώνουν το φόρο έστω και κατά 10% (από 20% πέρυσι) που ισχύει μέχρι σήμερα και παραμένουν μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.

Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων, επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια που μπορούσαν φέτος να μειώσουν το φόρο τους κατά το 10% των τόκων που είχαν καταβάλλει για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ ο οποίος είχε καταβάλλει 1.000 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου και 800 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής, κέρδιζε έκπτωση φόρου 180 ευρώ (το 10% της δαπάνης για τόκους και ασφάλιστρα).

Φέτος με τις φοροαπαλλαγές εν ισχύ, ο φόρος που αναλογεί είναι 2.420 ευρώ αλλά με τη μείωση των 180 ευρώ περιορίζεται σε 2.240 και επειδή ο φόρος που είχε παρακρατηθεί ήταν μεγαλύτερος θα είχε επιστροφή φόρου.

Με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ο ίδιος φορολογούμενος ο οποίος θεωρητικά με βάση μόνο τις αλλαγές στην κλίμακα θα όφειλε λιγότερο φόρο κατά 70 ευρώ (φόρος κλίμακας 2.350) ευρώ, επειδή χάνει και τις φοροαπαλλαγές θα επιβαρυνθεί τελικά με φόρο 110 ευρώ επιπλέον και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει επιστροφή φόρου.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πέραν των επιβαρύνσεων που επιφέρει στους φορολογούμενους, έχει και μία διάσταση υποβοήθησης της φοροδιαφυγής.

Απουσία κινήτρων για την συλλογή αποδείξεων, γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί να ζητήσει ο ενοικιαστής απόδειξη και να μην έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για χαμηλότερο ενοίκιο ή επίσης για ποιο λόγο ο γονιός να ζητήσει απόδειξη από το φροντιστήριο ξένων γλωσσών και να μην προτιμήσει να τα βρουν με τον ιδιοκτήτη κάτω από το τραπέζι, γλιτώνοντας κάτι και οι δύο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v