Manpower: Βελτίωση απασχόλησης στο α΄ 3μηνο 2013

Επιβράδυνση φαίνεται να σημειώνει ο ρυθμός των απολύσεων το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ οι προοπτικές απασχόλησης δείχνουν να ενισχύονται σε 5 από τους 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα της Manpower.

Manpower: Βελτίωση απασχόλησης στο α΄ 3μηνο 2013
Επιβράδυνση φαίνεται να σημειώνει ο ρυθμός των απολύσεων το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ οι προοπτικές απασχόλησης δείχνουν να ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της Manpower.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, αν και ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο, για το α΄ τρίμηνο του 2013 εμφανίζεται βελτιωμένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται στο -16%, καθώς το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 25% μείωση, ενώ το 66% δεν προβλέπει μεταβολή

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, σύμφωνα πάντα με τη Manpower, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -11%, παραμένοντας αρνητικές σε κάθε τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών. Ωστόσο, ο Δείκτης εμφανίζει αύξηση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup «Όταν οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της χώρας διαμορφώνονται στο -11, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι. Κι όμως, λαμβάνοντας υπόψη μας τις συνθήκες, τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι θα μπορούσαν να είναι. Το 2012 η αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατρακύλησε στο κατώτατο σημείο της. Η Έρευνα φανερώνει ότι αυτή η κατρακύλα ανακόπτεται και ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας περιόδου σταθεροποίησης».

«Βλέπουμε ακόμη το 66% των εργοδοτών να δηλώνουν πως δεν θα προχωρήσουν σε άλλες μειώσεις προσωπικού μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό στοιχείο, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Βεβαίως, και το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν εργοδότες που θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα σταματήσω να τονίζω ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη της αγοράς, όταν αυτή έρθει», σχολίασε η Δρ Κουσία.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα της Manpower στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v