Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις - φωτιά έως 48,7% προτείνει η ΔΕΗ!

Σοκ προκαλεί το αίτημα της ΔΕΗ για ανατιμήσεις μέχρι 48,7% σε ορισμένα οικιακά τιμολόγια. Θα εξεταστεί το θέμα λέει η ΡΑΕ αφήνοντας παράθυρο για μικρότερες αυξήσεις. Συνεχίζει να εισπράττει το χαράτσι.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αυξήσεις - φωτιά έως 48,7% προτείνει η ΔΕΗ!
Μέχρι και 48,7% θα φτάσουν οι αυξήσεις σε ορισμένα οικιακά τιμολόγια, με βάση τις προτάσεις που έκανε η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή, με την οποία αποσαφηνίζει τι ισχύει και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εισήγησή της προς το υπουργείο, μπορεί να προβλέπει μικρότερες αυξήσεις από αυτές που προτείνει η ΔΕΗ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την 30 Ιουνίου του 2013, τα τιμολόγια ηλεκτρικού στη χαμηλή τάση συνεχίζουν να είναι ρυθμιζόμενα, δηλαδή να εγκρίνονται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ. Από την 1η Ιουλίου απελευθερώνονται πλήρως, ενώ η ΡΑΕ ελέγχει το κατά πόσο τα κοστολογικά στοιχεία που επικαλείται ο παραγωγός ή ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, ανταποκρίνονται στα πραγματικά και αν ασκείται κατάχρηση τυχόν δεσπόζουσας θέσης από τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά (ΔΕΗ).

Συγκεκριμένα, η πρόταση των νέων τιμολογίων που υπέβαλε εχθές στη ΡΑΕ η ΔΕΗ, προβλέπει τη σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων της στη χαμηλή τάση (οικιακά, εμπορικά κλπ) σε τρία βήματα: 01.01.2013, 01.05.2013 και 01.07.2013, έτσι ώστε, κατά την επιχείρηση, από την 1η Ιουλίου 2013 τα τιμολόγιά της στη χαμηλή τάση να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των τιμολογίων της, η ΔΕΗ προβλέπει ότι στο μεν πρώτο βήμα (01.01.2013) θα καταργηθεί το κλιμάκιο 801 έως 1000 kWh ανά τετράμηνο, και θα δημιουργηθεί ένα νέο κλιμάκιο 801 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο.

Στο δε τρίτο βήμα (01.07.2013), θα καταργηθεί πλήρως το κλιμάκιο 0 έως 800 kWh ανά τετράμηνο και θα δημιουργηθεί ένα νέο, ενιαίο κλιμάκιο 0 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο.

Όσον αφορά το ύψος των προτεινόμενων από τη ΔΕΗ τιμολογιακών αυξήσεων για τη χαμηλή τάση το 2013, σημειώνονται τα εξής :

α) Η συνολική προτεινόμενη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης της ΔΕΗ μέσα στο 2013 ανέρχεται σε 24,9% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή.

β) Η ως άνω προτεινόμενη (συνολική για το 2013) αύξηση κατανέμεται στα τρία χρονικά βήματα που προτείνει η ΔΕΗ, ως εξής: 

- 01.01.2013 : μεσοσταθμική αύξηση 10,8% στο συνολικό λογαριασμό. 
- 01.05.2013 : μεσοσταθμική αύξηση 6,3% στο συνολικό λογαριασμό.
- 01.07.2013 : μεσοσταθμική αύξηση 6,1% στο συνολικό λογαριασμό.

γ) Όσον αφορά ειδικότερα το οικιακό τιμολόγιο, η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει συνολικές μεσοσταθμικές αυξήσεις μέσα στο 2013, που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, αναλόγως της συγκεκριμένης τιμολογιακής κλίμακας (κατανάλωσης) που εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής.

δ) Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, καθώς και των πολυτέκνων παραμένει αμετάβλητος και διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το 2012.

Η ΡΑΕ, ασκώντας τον κατά νόμο γνωμοδοτικό της ρόλο προς το ΥΠΕΚΑ, αναφορικά με τα ρυθμιζόμενα (μέχρι την 30 Ιουνίου 2013) τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ Α.Ε., θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες σε ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων από την επιχείρηση στοιχείων κόστους, καθώς και των τιμολογιακών της προτάσεων για το 2013, και θα υποβάλει τη δική της τελική πρόταση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό, των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων.


Συνεχίζει την είσπραξη του τέλους ακινήτων

Παραμένει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων, ανέφεραν σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρμόδιοι παράγοντες της επιχείρησης.

Χθες το βράδυ, κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ σχετική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα:

"Για λόγους δημοσίου συμφέροντος η ΔΕΗ προχωρά κανονικά στην είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), μετά την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών προς την επιχείρηση, να εξακολουθήσει να συνεισπράττει κανονικά το τέλος ακινήτων", ανέφεραν συγκεκριμένα.

Το ζήτημα με το τέλος ακινήτων δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε τη χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ αντισυνταγματική.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναγγείλει ότι θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, στο μεσοδιάστημα ωστόσο έως ότου ξεκαθαρίσει η νομική πλευρά του ζητήματος, κάλεσε τη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του τέλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v