Επαναγορά: Πονοκέφαλος η «τσιμπημένη» τιμή

Η επαναγορά συγκέντρωσε ομόλογα 31,8 δισ., υποστηρίζει το Reuters. Στο 33,5% η μέση τιμή, "ακριβότερη" από την αρχική πρόβλεψη. "Τεχνικά επιτυχημένη" λέει το ΥΠΟΙΚ. Ανακοινώσεις σήμερα, αποφάσεις την Πέμπτη. (upd)

Επαναγορά: Πονοκέφαλος η «τσιμπημένη» τιμή
«Το βιβλίο αποκλείεται να ξαναανοίξει» ανέφερε για την επαναγορά των ομολόγων στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το βράδυ της Τρίτης, προσθέτοντας ότι το πρωί της Τετάρτης, πριν ανοίξουν οι αγορές θα υπάρξει ανακοίνωση του (ΟΔΔΗΧ), το πιθανότερο πριν από τις 10.00.

Το ίδιο στέλεχος είπε ότι σήμερα δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις και ότι «αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη». Οσον αφορά στις αποφάσεις για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους κορυφαίοι παράγοντες παραπέμπουν στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Σήμερα δεν πήραν αποφάσεις, μόνο ενημερώθηκαν οι εταίροι του Eurogroup. Τεχνικά η διαδικασία ήταν πετυχημένη. Το θέμα είναι να γίνει και πολιτικά δεκτή την Πέμπτη. Θα αποφασίσουν αν είναι επιτυχημένη» εξήγησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομιών με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.


Reuters: Δεν πιάστηκε ο στόχος του χρέους

Η διαδικασία επαναγοράς χρέους συγκέντρωσε ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 31,8 δισ. ευρώ, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές. Η μέση τιμή είναι στα 33,5% της ονομαστικής και μεταφράζεται σε ελαφρά υψηλότερο κόστος απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το χρέος μειώνεται στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, αντί του στόχου για 124% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα δηλαδή είναι μείωση χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αντί για 11 μονάδες που ήταν ο αρχικός στόχος.

Αν και ελαφρά κάτω από τις προσδοκίες, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστούν πολλά για να κλείσει το κενό. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι δεν αναμένεται να είναι δύσκολο να βρεθούν ορισμένοι ακόμα κάτοχοι ομολόγων που θα θελήσουν να πουλήσουν τους τίτλους τους. "Θα μπορούσαν να είναι οι γερμανικές bad banks οι οποίες δεν συμμετείχαν με το σύνολο των τίτλων τους", σημειώνεται. Το ΔΝΤ δεν θα το αφήσει να περάσει εύκολα, όταν ξέρει ότι υπάρχουν ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στη διαδικασία, υποστηρίζει τραπεζική πηγή.

Το αυξημένο κόστος έναντι των προϋπολογισθέντων, σημαίνει ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με «απόκλιση» περίπου 450 εκατ. ευρώ.


Καλωσόρισε τα αποτελέσματα της επαναγοράς χρέους η Κ. Λαγκάρντ

Καλωσόρισε τα αποτελέσματα της ελληνικής επαναγοράς χρέους η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι περεταίρω σχόλια επί του θέματος θα γίνουν από τις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές.


Τα… έδωσαν όλα οι ελληνικές τράπεζες

Τη δεύτερη δόση του... πατριωτικού τους καθήκοντος κλήθηκαν να τελέσουν σήμερα οι εγχώριες τράπεζες προσφέροντας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, όσα ομόλογα χρειάζονταν, προκειμένου το πρόγραμμα επαναγοράς να πιάσει τον άτυπο στόχο αγοράς και ακύρωσης ονομαστικού χρέους της τάξης των 30 με 31 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο στόχος επετεύχθη αλλά γι' αυτό χρειάστηκε οι ελληνικές τράπεζες να βάλουν το 98 - 100% των τίτλων που κατείχαν.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διαθέσει σχεδόν το σύνολο των ομολόγων που είχαν απομείνει», δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η Αθήνα πιθανότατα έλαβε προσφορές έως και 31,5 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα επαναγοράς έκλεισε αρχικά την περασμένη Παρασκευή με επιλέξιμες προσφορές ύψους 26 με 26,5 δισ. ευρώ. Η χαμηλή, συγκριτικά με τον άτυπο στόχο, επίδοση είχε ως αποτέλεσμα να ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών ως σήμερα στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Η πορεία των τιμών των ομολόγων και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και τη σημερινή συνεδρίαση αποτύπωσε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ως προς την συμμετοχή των ξένων. Η τιμή του δεκαετούς (λήξης 2023) συνέχισε την ανοδική της πορεία, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση σημαντικά υψηλότερα, πλέον, από την ανώτατη τιμή του εύρους αγορών του προγράμματος. Στον αντίποδα οι τιμές των μακρινής λήξης ομολόγων υποχώρησαν κατά τι σε σχέση με την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v