Hellastat:Πτώση 6% στην αγορά αναψυκτικών το 2011

Υποχώρηση πωλήσεων παρουσίασε το 58% των επιχειρήσεων του κλάδου μη αλκοολούχων ποτών και εμφιαλωμένου νερού το 2011, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Hellastat. Πτώση 6% για την αγορά αναψυκτικών. 

Hellastat:Πτώση 6% στην αγορά αναψυκτικών το 2011
Υποχώρηση πωλήσεων παρουσίασε το 58% των επιχειρήσεων του κλάδου μη αλκοολούχων ποτών και εμφιαλωμένου νερού το 2011, με τη μέση κάμψη ωστόσο να είναι οριακά αρνητική (-0,8%), σύμφωνα με σχετική μελέτη της Hellastat.

Έτσι, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι ζημίες περιορίστηκαν στα 18,64 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, η οικονομική ύφεση, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, συνέβαλλαν στο σημαντικό περιορισμό του εισοδήματος των καταναλωτών. Συνεπώς, στις περισσότερες κατηγορίες της αγοράς το 2011 σημειώθηκε πτώση της κατανάλωσης με το κυριότερο κριτήριο επιλογής να αποτελεί πλέον η τιμή.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση προκάλεσε η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (σε 23%) για τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς φρούτων, τον καφέ και το τσάι.

Όπως σημειώνεται, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά των χυμών υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς τα εν λόγω προϊόντα είναι ακριβότερα. Επιπλέον, η αγορά αναψυκτικών υποχώρησε κατά 6%, ενώ πτώση υπέστη και η αγορά του εμφιαλωμένου νερού η οποία προκλήθηκε κυρίως από την κρύα αγορά (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.).

Σύμφωνα με την Hellastat, oι καταναλωτές στρέφονται σταδιακά στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (κυρίως στα εμφιαλωμένα νερά και sτους χυμούς ραφιού), τα οποία το 2011 εμφάνισαν σημαντική άνοδο πωλήσεων, αλλά και στην κατανάλωση νερού βρύσης αντί εμφιαλωμένου.

Ακόμη, σημειώνεται ότι πρόσθετη επιβάρυνση στα κέρδη των εταιρειών προκάλεσαν τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών (αυξήσεις στις τιμές των φιαλών ΡΕΤ, της ζάχαρης και των συμπυκνωμένων χυμών), ενώ επισημαίνεται ότι τα σημεία πώλησης σταδιακά μειώνονται, καθώς αρκετά σημεία λιανικής έχουν κλείσει εξαιτίας της ύφεσης.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 42 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Ο Κύκλος Εργασιών των εταιρειών το 2011 διαμορφώθηκε στα €941,31 εκ. (-7,1% από το 2010). Το 53% των επιχειρήσεων εμφάνισε υποχώρηση Πωλήσεων με τη μέση κάμψη να είναι οριακά αρνητική (-0,8%).

- Εξαιρούμενης της ηγετικής Coca Cola 3Ε, τα αποτελέσματα της οποίας επηρεάζουν σημαντικά το δείγμα, τα ΚΠΤΦΑ δεν κατέγραψαν αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι προ φόρων ζημίες περιορίστηκαν στα €18,64 εκ.

- Το περιθώριο μικτών κερδών ενισχύθηκε σε 31,4%.

- Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε σημαντικά, στο 9%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ κατέστη αρνητικό (-1%, από 1% το 2010). Σε αυτό συνέβαλλε η υψηλή επιβάρυνση με έξοδα διοίκησης και διάθεσης (30% των Πωλήσεων).

- Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας σχηματίστηκαν σε 1,55 και 1,24 αντίστοιχα.

- Παρά την αργή είσπραξη Απαιτήσεων (200 ημέρες), ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε σε ευνοϊκό επίπεδο (73 ημέρες).

- Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (0,6 προς 1), ενώ η επιβάρυνση Τόκων και Αποσβέσεων σχηματίστηκε σε 34,5%.

- Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων μειώθηκε σε μόλις 0,1% (από 1% το 2010).

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Hellastat για την αγορά μη αλκοολούχων ποτών και εμφιαλωμένου νερού στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v