Κεφαλογιάννη-Καλαφάτης:Το χωροταξικό για τουρισμό

Τους βασικούς άξονες του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, παρουσίασαν η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

Κεφαλογιάννη-Καλαφάτης:Το χωροταξικό για τουρισμό
Τους βασικούς άξονες του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, παρουσίασαν το μεσημέρι η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΤ.

Η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη ανέφερε κατά την ομιλία της:

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Tουρισμού ιδίως αυτή την κρίσιμη περίοδο της γενικότερης προσπάθειας της χώρας για οικονομική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και πιστοποίησης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για την στήριξη των επενδύσεων και αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

Στην κατεύθυνση αυτή τo Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Xωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Ο ρόλος του Χωροταξικού για τον Τουρισμό είναι η θεσμοθέτηση των βασικών αρχών και κατευθύνσεων για τον τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα και τις διάφορες περιοχές της.

Αντικείμενο του Χωροταξικού είναι:
• η διατύπωση στρατηγικών επιλογών και προτεραιοτήτων καθώς και
• η προβολή των τουριστικών πολιτικών πάνω στον τουριστικό χάρτη της χώρας
σε συνδυασμό και αρμονία με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Το Χωροταξικό έχει χαρακτήρα χωρο-αναπτυξιακό ενσωματώνοντας:
• αφενός τα νέα τουριστικά προϊόντα και εργαλεία
• υποδεικνύοντας αφετέρου μηχανισμούς και κίνητρα υποστήριξης των τουριστικών πολιτικών.

Με την έννοια αυτή το Χωροταξικό του Τουρισμού αποτελεί βασικό στήριγμα για τις τουριστικές επενδύσεις παρέχοντας: 
* Γενικές κατευθύνσεις σε εθνικό επίπεδο με 
* Αρχές 
* Κανόνες 
* Προτεραιότητες 
* Κατευθύνσεις για την τουριστική ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής με: 
* Αναγνώριση των δυνατοτήτων περιοχών για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και 
* Προτεραιότητες ως προς το είδος και τη μορφή της τουριστικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή της χώρας 
* Εισαγωγή νέων προϊόντων: τουριστική κατοικία

Το Χωροταξικό αυτό όμως παρέχει και άλλη μια βασική υπηρεσία για τον τουρισμό δίνοντας κατευθύνσεις στα άλλα χωροταξικά σχέδια και τις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές για τις ανάγκες του τουρισμού ως προς τις βασικές υποδομές της χώρας (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ) σε εθνική και περιφερειακή κλίμακα. Η συσχέτιση αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την στήριξη της τουριστικής πολιτικής.

Βασικός στόχος της τουριστικής πολιτικής της χώρας μας είναι η μετάβαση από ένα μαζικό, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, ο οποίος θα είναι οικονομικά αποδοτικότερος και θα απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις, που δεν αρκείται στο καθιερωμένο τουριστικό πρότυπο «ήλιος -θάλασσα». Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού και η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη.

Βασικά εργαλεία επίτευξης των στόχων αυτών είναι:
• η προώθηση επενδύσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και υποδομών,
• η ανάπτυξη ειδικής τουριστικής υποδομής υψηλών προδιαγραφών (όπως συνεδριακά-εκθεσιακά κέντρα, τουριστικοί λιμένες, κέντρα ιαματικού τουρισμού, γήπεδα γκόλφ, κλπ) και
• η προώθησης σύγχρονων τουριστικών προϊόντων, όπως η τουριστική κατοικία (σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τουριστικά χωριά).

Μέσα από το Χωροταξικό του Τουρισμού θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις επενδύσεις τουρισμού και θα διασφαλισθεί η σταθερότητα στις συναλλαγές και τις επενδύσεις, με στόχο την αποφυγή σφαλμάτων των πολιτικών σχεδιασμού του παρελθόντος, που οδήγησαν σε ακυρώσεις επενδύσεων από τα ακυρωτικά δικαστήρια.


Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ ανέφερε :

«Η θεμελίωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου, που να βασίζεται στους παραγωγικούς μας πόρους, είναι τώρα το μεγάλο εθνικό στοίχημα. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ανταγωνιστικό, ποιοτικό και εξωστρεφή προσανατολισμό. Να φέρνει κοντά την προσπάθεια με το αποτέλεσμα. Να εγγυάται την ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Να δίνει προτεραιότητα σε τομείς και δραστηριότητες που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφείλουμε να τα κάνουμε ανταγωνιστικά.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσεται και το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό που παρουσιάζουμε σήμερα.

Ο τουρισμός είναι η αυτονόητη αξία. Είναι δύναμη για την αναμόρφωση της οικονομίας μας , για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής για την αποκατάσταση του brand name της χώρας, αλλά και για την νέα αφήγηση της Ελλάδας.

Στόχος είναι μία εθνική στρατηγική που θα δεν αλλάζει άσκοπα, αλλά θα επικαιροποιείται στη βάση των εξελίξεων.

Στόχος είναι η μετάβαση σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το κράτος, φτιάχνει ένα σταθερό, λογικό πλαίσιο, ώστε να ενθαρρύνονται τα επιχειρηματικά σχέδια.

Και ότι ο ιδιωτικός τομέας, επενδύει με επιμονή στην ποιότητα και ανοίγει νέους δρόμους.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.

Επιχειρεί να αξιοποιήσει το σύνολο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, τα οποία μπορούν να την καταστήσουν μοναδική στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη για τις περισσότερες τις σύγχρονες μορφές τουρισμού. Και μάλιστα σε υψηλές προδιαγραφές.

Τι κάνουμε λοιπόν με αυτό το ειδικό πλαίσιο : 

* Πρώτον, επιχειρούμε να διευρύνουμε το χώρο για να υπάρξει μεγαλύτερο φάσμα προορισμών και να ενισχύσουμε περιοχές που είναι λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά ενώ έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, να φτιάξουν το δικό τους 
* ξεχωριστό τουριστικό προϊόν μέσα από την αξιοποίηση ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

* Δεύτερον, περιορίζουμε τη διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων. Με την θεσμοθέτηση ζωνών και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων

* Τρίτον, προωθούμε τη δημιουργία ενιαίων δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Που θα συνδέονται με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, αλλά και την τοπική οικονομική δραστηριότητα. 

* Τέταρτον, διευρύνουμε το πεδίο των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. 

* Πέμπτον, χωροθετούμε σε συγκεκριμένες περιοχές (ιδίως σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού, σε Μητροπολιτικές περιοχές, σε νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 70 τ.χλμ, σε Ορεινές περιοχές κ.λ.π.) Οργανωμένους Υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Βασική κατεύθυνση είναι να συνδέονται λειτουργικά με εγκαταστάσεις και υποδομές ανάδειξης και αξιοποίησης περιβαλλοντικών, γεωλογικών, γεωμορφολογικών, αρχιτεκτονικών, ιστορικών, θρησκευτικών ή πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.

Με μια φράση και πάντα μέσα στο πλαίσιο της αειφορίας στοχεύουμε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό κλάδο, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πρωτοπόρος στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην τουριστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v