Alpha: Πώς θα μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ

Θετικό παράγοντα για την ελληνική οικονομία κρίνει την υποχώρηση του μεσοσταθμικού κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους περί το 2,2% η Alpha Bank.

Alpha: Πώς θα μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ
Θετικό παράγοντα για την ελληνική οικονομία κρίνει την υποχώρηση του μεσοσταθμικού κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους περί το 2,2% η Alpha Bank σε ειδική ανάλυση με τίτλο «Κρίση χρέους & ελληνική αγορά ομολόγων». 

Οπως τονίζει, η εκτιμώμενη αύξηση της μέσης σταθμικής λήξης του δημοσίου χρέους περί τα 20 έτη αποτελεί παράγοντα βελτίωσης βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα.

Βασική προϋπόθεση για να υποχωρήσει ο στόχος για δείκτη χρέους/ΑΕΠ περί το 124% το 2020 είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2016 και για τα επόμενα έτη.

Πρόσθετη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος για δείκτη χρέους/ΑΕΠ στο 124% το 2020 αποτελεί η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη από το 2015 και μετά, καταγράφοντας μέσο ρυθμό άυξησης ονομαστικού ΑΕΠ περί το 4,3%.

Η Alpha επισημαίνει ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,50% ανά έτος υψηλότερα από την ανωτέρω εκτίμηση θα οδηγούσε το δείκτη χρέους/ΑΕΠ χαμηλότερα του 120% το 2020.

Κρίσιμος παράγοντας για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στην ανάλυση σημειώνεται πως το ποσοστό δημοσίου χρέους της Ελλάδας το ποίο κατέχει ο επίσημος τομέας (ΕΚΤ, διμερή δάνεια κρατών ευρωζώνης, δάνεια EFSF, δάνεια ΔΝΤ) εκτιμάται στο 75%.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 11μηνο του 2012 στα 1,5 δισ. ευρώ (ο στόχος του 2012 είναι στα 4,577 δισ.), υπογραμμίζει η Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v