Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: "Ξεκινά μαραθώνιος για επενδύσεις"

Απενοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα, τόνισε ο Σαμαράς. Πρώτος στόχος η ανάπτυξη. Επαφές με πολυεθνικές για επενδύσεις, συνάντηση με Βενιζέλο-Κουβέλη . Τι είπε για ESM, τράπεζες, ληξιπρόθεσμα.

Σαμαράς: Ξεκινά μαραθώνιος για επενδύσεις
Συνεχείς συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες είχε από το πρωί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, καθορίζοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα μετά και τη θετική απόφαση του Eurogroup που οδηγεί στην εκταμίευση της δόσης.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και η επέκταση όσων ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, με στόχο την εισροή κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και την μείωση της ανεργίας.

Όπως μετέδωσε η Real, το πρωί της Δευτέρας, ο Αντώνης Σαμαράς θα δεχθεί στο γραφείο του εκπροσώπους 16 μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, παρουσία και των κ.κ. Στουρνάρα, Χατζηδάκη και Μηταράκη. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η διεύρυνση της παρουσίας τους στην Ελλάδα και φυσικά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Ξεκινά ο αγώνας για επενδύσεις

Ένας μαραθώνιος τελείωσε, ξεκινά ο επόμενος, υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι πρώτος στόχος είναι πλέον η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας.


«Είχαμε ένα γόνιμο και θετικό διήμερο για τον τόπο», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου. Εκτίμησε ότι ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών θα ανοίξει το δρόμο ώστε να διαχωριστούν τα χρέη που έχουν οι χώρες από τα χρέη των τραπεζών, προκειμένου ο ένας να μην παρασύρει τον άλλο. Ετσι, μελλοντικά οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιούνται από τον ESM χωρίς να πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

«Αυτό ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα, γιατί αν αυτό συμβεί, θα μπορέσει να επωφεληθεί και η χώρα μας μειώνοντας το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ», δήλωσε. Όπως σημείωσε οι ευρωπαίοι αρχηγοί αποφάσισαν ότι το σύστημα θα αρχίζει να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2014. Συμπλήρωσε ότι ακολουθεί εγγύηση καταθέσεων, θέμα που επίσης αφορά την Ελλάδα, δεδομένου ότι θα βοηθήσει στη ρευστότητα της οικονομίας.

Εκτίμησε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα της Ευρώπης και της προσπάθειας να γίνουν περισσότερα βήματα ενοποίησης, μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις. Τα βασικά θέματα που απασχολούν, οι βασικές παράμετροι επί των οποίων υπάρχουν διαφορές είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν όσα αποφασίστηκαν, πώς δεν θα δημιουργήσουν ακαμψίες και πώς θα μπορούσαν πιο άμεσα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

« Δεν υπάρχει καιρός για χαλάρωση στην κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε ότι το πρωί της Δευτέρας θα έχει ραντεβού με τους επικεφαλής των μεγάλων πολυεθνικών προκειμένου να συζητηθούν τρόποι να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Περνούμε στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Υποχρέωσή μας είναι να σκοτώσουμε τη γραφειοκρατία, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εγώ, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης λέμε «ναι» στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να υπάρξουν επενδύσεις. «Η αντιπολίτευση τι λέει επ’ αυτών, ποιες προτάσεις έχει;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που μιλά για τοκογλυφικά επιτόκια και μη βιώσιμο χρέος, λέγοντας ότι η χώρα πέτυχε πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού και μετάθεση πληρωμών για τόκους σε βάθος 10ετίας, ενώ και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο.


Η δόση, οι τράπεζες και η κατανομή

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι με την εκταμίευση της δόσης, "θα καταφέρουμε να φρενάρουμε την ύφεση στη χώρα και να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας".

Ανέφερε ότι στα παρασκήνια του eurogroup όλοι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά κυρίως για τις θυσίες του ελληνικού λαού και της χώρας. Αντιλαμβάνονται αυτή την επιτυχία για την Ελλάδα. Ο πορτογάλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση Ελλάδα έχει επηρεάσει θετικά τα spread των πορτογαλικών ομολόγων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πιστεύω ότι η εκταμίευση της δόσης θα επηρεάσει θετικά τις ζωές όλων μας, άλλοι θα το δουν άμεσα και άλλοι θα το διαπιστώσουν αργότερα. Θα αλλάξει η ψυχολογία και θα υπάρξει ελπίδα ειδικά για τους νέους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα μονομιάς, αλλά θα αλλάξει πολλά και αν δουλέψουμε σωστά θα είναι η αφετηρία ώστε να αλλάξουν αργότερα πολύ περισσότερα. Χωρίς αυτή την εξέλιξη δεν θα είχαμε ελπίδα. Τώρα την έχουμε και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, ανεφερε.

Σε σχέση με τις τράπεζες, σημείωσε ότι μόλις γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, θα υπάρξει συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών "για να δούμε την επόμενη μέρα", όπως ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε για την επαναγορά χρέους ότι η Ελλάδα έδωσε 11,5 δισ. ευρώ και αγόρασε χρέος σχεδόν 32 δισ. "Σβήσαμε 20 δις. χρέους. Κανείς δεν μπορεί να το θεωρήσει απώλεια. Θα γλυτώνουμε μίνιμουμ 800 εκατ. ευρώ το χρόνο".


Θα πληρωθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2013

Από τα χρήματα που θα έρθουν μέχρι το Μάρτιο θα διατεθούν 15 δισ. για την εξυπηρέτηση του προϋπολογισμού και τα ληξιπρόθεσμα. Θα πληρώσουμε τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα τους επόμενους μήνες και το σύνολο τους μέσα στο 2013, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

Υποστήριξε ότι η λιτότητα (μέτρα) την επόμενη χρονιά αντιστοιχεί σε 9,2 δισ. ευρώ αλλά θα μπει μιαμιση φορά περισσότερο χρήμα άμεσα, κάτι που θα βοηθήσει την οικονομία να αντέξει την επίθεση.

«Οι προνομιούχοι τρομοκρατούν γιατί χάνουν τα προνόμια τους. Να είναι σίγουροι ότι θα τα χάσουν», απάντησε τέλος, σε ερώτηση για τις "θερμές" αντιδράσεις που υπάρχουν ειδικά από τους εργαζόμενους στους δήμους. Yπενθύμισε μάλιστα την γνωστή ρήση "τρομοκρατήσαμε τους τρομοκράτες".

Ραντεβού με Βενιζέλο-Κουβέλη την Τρίτη 

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο Αν. Σαμαράς θα συναντηθεί την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 20.00.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να τεθούν τόσο τα αποτελέσματα του eurogroup και η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα όσο και οι μετέπειτα κινήσεις της κυβέρνησης στα μέτωπα της ανάπτυξης αλλά και της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v