ΕΕ: Ζητά εξηγήσεις για το χαράτσι εντός 48 ωρών

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες το υπουργείο οικονομικών πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν για τις εξελίξεις στο θέμα είσπραξης του τέλους ακινήτων. Ανοικτός ο κίνδυνος να ζητηθούν μέτρα για την είσπραξη των εσόδων. 

ΕΕ: Ζητά εξηγήσεις για το χαράτσι εντός 48 ωρών
Μέσα στις επόμενες 48 ώρες το ελληνικό υπουργείο οικονομικών πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν για τις εξελίξεις στο θέμα είσπραξης του τέλους ακινήτων και την εμπλοκή με την δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία μέχρι την Πέμπτη, που τυπικά κλείνει η Κομισιόν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, να υποβάλει τις απαραίτητες εξηγήσεις για το πώς θα ξεμπλοκάρει το θέμα, πόσο χρόνο θα πάρει και τι κινήσεις θα γίνουν σε περίπτωση που η εμπλοκή τραβήξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται δεδομένου ότι η απόφαση του Αρειου Πάγου αναμένεται αν εκδοθεί την Παρασκευή.

Οπως είχε γράψει πριν δυο εβδομάδες το euro2day, μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις που επέβαλαν οι δανειστές είναι να υπάρχει εναλλακτική για όλα τα μέτρα που ενδέχεται να μπλοκάρουν για νομικούς λόγους.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Ο όρος περιλαμβάνεται και στην αξιολόγηση της task force που δημοσιεύθηκε χθες αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και στο τρίτο Μνημόνιο για το οποίο θα απαιτηθούν εκτός από την υπογραφή του πρωθυπουργού και αυτές των κκ Βενιζέλου και Κουβέλη.

Εάν δεν καταφέρει η Αθήνα να βρει λύση ως τις 21 Ιανουαρίου, η επόμενη δόση του δανείου θα παγώσει.

Ηδη η κυβέρνηση «πλασάρει» τη συνήθη «απειλή» που ακούμε τα τελευταία τρία χρόνια, ότι εάν δεν συνεχίσει η απρόσκοπτη είσπραξη του φόρου μέσω της ΔΕΗ, τότε η τρόικα θα επιβάλει άμεση μείωση μισθών και συντάξεων, προκειμένου να καλυφθεί το ανείσπρακτο ποσό.

Οι μειώσεις αυτές μπορεί να γίνουν με ρυθμίσεις εξπρές καθώς από τον Ιανουάριο θα μπουν σε εφαρμογή οι «αυτόματοι σταθεροποιητές» βάση των οποίων η τρόικα θα επιβάλλει μέτρα χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση όταν διαπιστώσει αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v