Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόμινο στην αγορά ενέργειας

Στο απροχώρητο έχει φθάσει το πρόβλημα με το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιπτώσεις του οποίου είναι σοβαρές για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ για τους εμπλεκόμενους.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ντόμινο στην αγορά ενέργειας
Στο απροχώρητο έχει φθάσει το πρόβλημα με το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιπτώσεις του οποίου είναι σοβαρές για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Το έλλειμμα, ως αποτέλεσμα των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αγγίζει πλέον το 1 δισ. ευρώ και αφορά τις πληρωμές σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από συμβατικές μονάδες όσο και από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, εχθές η ΔΕΠΑ απέστειλε επιστολή σε οφειλέτες της, στους οποίους περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικού, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Πρωτεύουσας κι η ΕLFE (πρώην ΒΦΛ), προκειμένου να βρουν τρόπους τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ οφείλει ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων, τα λεωφορεία περίπου 15 εκατ., η ΕLFE περίπου 70 εκατ., ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί περίπου 300 εκατομμύρια.

Οι τελευταίοι, ως γνωστόν, έχουν απαιτήσεις πολύ υψηλότερες από τον Λειτουργό της Αγοράς -ΛΑΓΗΕ- από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και στην ουσία είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΠΑ, μόλις πληρωθούν από το ΛΑΓΗΕ.

Αυτό όμως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν διαφαίνεται εκτός και αν υπάρξουν λύσεις που να προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά μέσω δανεισμού.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα, καθώς η οικονομική στενότητα και η αυξημένη χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων θα προκαλέσουν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίοδο αδυναμίας πληρωμής από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε εχθές στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, οι συνολικές οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, και από αυτά τα 660 εκατ. αφορούν νοικοκυριά.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, στην αρχή του χρόνου, οπότε και για πρώτη φορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού συμπεριλήφθηκε και το χαράτσι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v