Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "B-" από "Selective Default" προχώρησε η S&P. Σταθερό το οutlook. Αναβάθμιση και για ομόλογα. Αποφασισμένη η ευρωζώνη να διατηρήσει τη χώρα στο κοινό νόμισμα.

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης για την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες, σε "B-" από "Selective Default" προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's, βελτιώνοντας και το οutlook της αξιολόγησης σε σταθερό.
 
Η αναβάθμιση, υπογραμμίζει, αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για την ισχυρή αποφασιστικότητα των χωρών - μελών της ευρωζώνης για διατήρηση της Ελλάδας εντός του ευρώ. 

Το σταθερό outlook συνδέεται με την δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα δημοσιονομικών και δομικών προσαρμογών, παρά τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που το συνοδεύουν. 

Ο οίκος παράλληλα αναβάθμισε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου σε Β από selective default. 

Ως εκ τούτου, αναβαθμίζει και τις αξιολογήσεις όλων των εκκρεμών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εγγυάται η Ελλάδα, σε Β-/Β με σταθερό outlook.  

Σημειώνεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε CCC από Β στις 13 Ιουνίου του 2011.

Ακόμη, η Moody's διατηρεί στην παρούσα φάση αξιολόγηση C και η Fitch αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα, ενώ αναμένεται η αντίδραση των δυο οίκων μετά την επαναγορά χρέους και την εκταμίευση της δόσης.

Η λογική της απόφασης 

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση έρχεται μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς χρέους και της εκταμίευσης της δόσης από το eurogroup. "Βλέπουμε την απόφαση των χωρών - μελών της ευρωζώνης να παράσχουν σημαντική ταμειακή ανακούφιση στην Ελλάδα, ως ενδεικτική της αποφασιστικότητάς τους να σταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία και να διασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ", αναφέρει. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι καθώς η επαναγορά εφαορμόστηκε σε μέρος εκδόσεων και όχι στο σύνολο -καθώς κάποιοι ομολογιούχοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν- αυξάνει τις αξιολογήσεις των τίτλων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αυτό αντανακλά την εκτίμησή της ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις. 

Ο οίκος εκτιμά ότι στο PSI του Μαρτίου δεν συμμετείχαν ομόλογα αξίας 6,8 δισ. ευρώ. Εάν η Ελλάδα ζητήσει "κούρεμα" των ομολόγων που διακρατά ο επίσημος τομέας το 2013 ή το 2014, η ευρωζώνη ενδέχεται να αναζητήσει αντίστοιχη μεταχείριση και για τα ομόλογα αυτά.


Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα

Η S&P τονίζει ότι ακόμη και μετά την επαναγορά, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της χώρας παραμένει σε επίπεδα άνω του 160% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνει ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους του προγράμματος, η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να βελτιώσει σημαντικά τους όρους της ελληνικής βοήθειας, μειώνοντας ουσιαστικά το χρέος υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2014.

Το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014 με βάση την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εκδίδει μακροπρόθεσμα ομόλογα έως το 2015. Ωστόσο, η S&P υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές υπόκειται σε μια σειρά εγχώριων και εξωτερικών αβεβαιοτήτων.
 
Ο οίκος εκτιμά οτι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καλύπτει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, περιμένοντας ότι οι ανακεφαλαιοποιημένες εγχώριες τράπεζες θα είναι αγοραστές των τίτλων. 

Σημειώνει ότι αναπροσαρμογές όπως οι αυξήσεις φόρων, η βελτίωση της φοροσυλλογής, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μειώσεις κρατικών δαπανών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ενέχουν σοβαρά ρίσκα υλοποίησης δεδομένης της διατήρησης της ύφεσης και το 2013. 

Εισροές για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία δεν έχουν υπάρξει ακόμη, με την κυβέρνηση να χάνει τους στόχους ιδιωτικοποιήσεων, αυξάνοντας και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. 

Ωστόσο, ένα καλύτερα κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα και οι ενδείξεις για σταδιακή αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές για τους πλέον ανταγωνιστικούς κλάδους της Ελλάδας το 2013, όπως ο τουρισμός. 

Τέλος, ο οίκος υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί εάν η κυβέρνηση τηρήσει πιστά τους όρους του προγράμματος με ΕΕ/ΔΝΤ, συμβάλλοντας σε μια διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη και εξυπηρέτηση χρέους. 

Στον αντίποδα, η S&P θα υποβαθμίσει την Ελλάδα εάν θεωρήσει ότι υπάρχει πιθανότητα "ανταλλαγής υπό πίεση" για τα ελληνικά ομόλογα. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v