Μπάχαλο με τους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα

Αντιμέτωποι με σοβαρές αντιδράσεις βρίσκονται οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή και λειτουργία αντίστοιχων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, λίγες ημέρες πριν υποβληθούν οι προσφορές.

Μπάχαλο με τους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα
Αντιμέτωποι με σοβαρές αντιδράσεις βρίσκονται οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή και λειτουργία αντίστοιχων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, λίγες ημέρες πριν υποβληθούν οι προσφορές.
 
Μάλιστα, οι αντιδράσεις δεν εντοπίζονται στην Κερατέα (όπως θα περίμεναν πολλοί, εξαιτίας του πολεμικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί με τη χωματερή), αλλά στη Φυλή. Το δημοτικό συμβούλιο της τελευταίας τάχθηκε ομόφωνα, το βράδυ της Τετάρτης, κατά της εγκατάστασης των δύο εκ των τεσσάρων εργοστασίων σε Φυλή και Άνω Λιόσια, ενώ δηλώνει αποφασισμένο να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να την αποτρέψει.

Αντίστοιχη ασάφεια επικρατεί και για τη μονάδα της Κερατέας (η λέξη Κερατέα δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις για το τρίτο εργοστάσιο, καθώς αντιδρά ο δήμος Λαυρεωτικής), ενώ παρατράγουδα αναμένονται και στο σχέδιο για το Γραμματικό (που επίσης δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις).

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν αναμένεται διεθνές ενδιαφέρον (το ίδιο έχει συμβεί και σε όλους τους άλλους διαγωνισμούς διαχείρισης ανά την Ελλάδα), ενώ αρκετοί αναρωτιούνται αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται πως αν δεν υπογραφούν συμβάσεις μέχρι τις 31/12/2013 η Ελλάδα κινδυνεύει με απώλεια περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οι προθεσμίες υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγουν στις 22 Ιανουαρίου για τη μονάδα της Βορειοανατολικής Αττικής (βλέπε Γραμματικό), στις 24 Ιανουαρίου για τη μονάδα της Νοτιοανατολικής Αττικής (βλέπε Κερατέα), στις 29 Ιανουαρίου για τη μονάδα επεξεργασίας των Άνω Λιοσίων και στις 5 Φεβρουαρίου για τη μονάδα της Φυλής.

Τα έργα προωθούνται μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για διάστημα 27 ετών.

Το ύψος των επενδύσεων για τα έργα ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις μονάδες θα έχουν συνολικά δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται έντονη διαμάχη μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Η διοίκηση της τελευταίας κατηγορεί τον κ. Σγουρό για μεθοδεύσεις που ανεβάζουν το κόστος της διαχείρισης.

Ο κ. Σγουρός δήλωσε πως η παραίτησή του είναι στη διάθεση της Πολιτείας, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ επανέρχεται με αίτημα να την υποβάλει, αντί να δηλώνει πως προτίθεται να παραιτηθεί.

Αλλά και η δημοτική αρχή της Φυλής επιτέθηκε την Τετάρτη στον κ. Σγουρό υποστηρίζοντας πως ο διαδημοτικός σύνδεσμος που διαχειρίζεται τη χωματερή στην περιοχή (ΕΔΣΝΑ), στον οποίο προεδρεύει ο περιφερειάρχης, «αδυνατεί να προσφέρει λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να καταργηθεί ή να του αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα».

Οι καταδρομικές επιχειρήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους σε αρκετούς δημάρχους. Στην Πάτρα, ακόμα προσπαθεί η δημοτική αρχή να προχωρήσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ. Πολλοί διαγωνισμοί για αποκομιδή απορριμμάτων αναβάλλονται ή καθυστερούν επειδή την ημέρα που πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές παρεμβαίνουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v