Τράπεζες: Κεφάλαια 27,4 δισ. και χωρίς…bonus

Χωρίς το… bonus κεφαλαίων από εξαγορές ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών για τις 4 μεγάλες τράπεζες. Το ακραίο σενάριο της BlackRock και η μερική χρήση του αναβαλλόμενου. Στα 18-19 δισ. οι ΑΜΚ.

Τράπεζες: Κεφάλαια 27,4 δισ. και χωρίς…bonus
Στα 27,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων προβλέψεων, βάσει του ακραίου σεναρίου της BlackRock, και το ερώτημα της αγοράς εστιάζει πλέον στο αν θα μπορέσουν οι τράπεζες να καταστήσουν θελκτική επενδυτική περίπτωση τις επικείμενες -ως το τέλος Απριλίου- αυξήσεις κεφαλαίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, μαζί με τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, οι κεφαλαιακές ανάγκες τους διαμορφώνονται, αθροιστικά, σε 27,4 δισ. ευρώ, ώστε τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια να ξεπεράσουν το 11%.

Ειδικότερα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 5,8 δισ. ευρώ, η Πειραιώς σε 7,3 δισ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται 0,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί προσωρινά στην ανακεφαλαιοποίηση του υγιούς ενεργητικού της καλής ΑΤΕ), η Εθνική 9,7 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 4,6 δισ. ευρώ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία της 30ής/6/2012, όπως διευκρινίζουν ορκωτοί ελεγκτές, και όχι με αυτά της 30ής/9/2012, και θα επικαιροποιηθούν τυπικά με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2012.

Οι ίδιοι πάντως εκτιμούν ότι με απόκλιση της τάξης των 100 - 200 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα τα ποσά που ανακοίνωσαν οι τράπεζες θα είναι και τα τελικά, καθώς οι θετικοί παράγοντες του β΄ εξαμήνου αντισταθμίζουν τους αρνητικούς.

Ειδικότερα, οι ζημίες του β΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης αντισταθμίζονται σε σημαντικό βαθμό από τα κέρδη πώλησης των ομολόγων, που μόνο για την περίπτωση της Πειραιώς, όπως αποκαλύπτει ο Χαμαιλέων, ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, καθώς και από την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Προς το παρόν, στα εποπτικά κεφάλαια αναγνωρίζεται μέρος μόνο του αναβαλλόμενου φόρου. Ειδικότερα, μέχρι να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο και να πάρει ΦΕΚ ο αναβαλλόμενος φόρος που προσμετράται εποπτικά δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων. Όπως έχει γράψει το Euro2day, ο αναβαλλόμενος φόρος μόνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ.

Η πλήρης αναγνώρισή του στα εποπτικά κεφάλαια δεν θα μειώσει το ύψος των ΑΜΚ, καθώς δεν συνυπολογίζεται στο πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (common equity). Ο αναβαλλόμενος φόρος, όπως και οι προνομιούχες μετοχές θα προσμετρηθούν στα βασικά εποπτικά κεφάλαια μετά την επίτευξη μέσω ΑΜΚ Core Tier I 6%. Επομένως, η πλήρης αναγνώριση του φόρου θα μειώσει το ύψος των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CοCos) που θα εκδώσουν τα πιστωτικά ιδρύματα και θα καλύψει το ΤΧΣ.

Κεφαλαιακές ανάγκες χωρίς να υπολογίζονται τα «δώρα» από εξαγορές

Όπως διευκρινίστηκε από την Πειραιώς, οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν προσδιοριστεί χωρίς να συνυπολογίζονται οι κεφαλαιοποιημένες εξαγορές της Γενικής, «καλής ΑΤΕ» και Εμπορικής. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς είναι οδηγία της ρυθμιστικής αρχής.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της Alpha Bank ότι το ύψος των κεφαλαιακών της αναγκών δεν θα μειωθεί λόγω της κεφαλαιακής υπερεπάρκειας με την οποία θα αγοράσει την Εμπορική. «Η Εμπορική θα πουληθεί με Core Tier I τουλάχιστον 14%, αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε τις κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha», σημειώνει στο Euro2day τραπεζική πηγή.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η Πειραιώς στην τηλεδιάσκεψη διαχώρισε σαφέστατα την ανακεφαλαιοποίησή της από αυτήν της καλής ΑΤΕ, δίνοντας πρόγευση ότι θα ακολουθηθεί μια σαφώς διακριτή διαδικασία στην ανακεφαλαιοποίηση.

Μεγάλες οι ΑΜΚ, δύσκολο το στοίχημα

Για να διαμορφωθεί το Core Tier I στο 6% οι συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν συνολικά αυξήσεις κεφαλαίου της τάξης των 18 - 19 δισ. ευρώ, μια και το υπό διαμόρφωση σχήμα ΕΤΕ - Eurobank και η Πειραιώς ξεκινούν από αρνητική καθαρή θέση.

Πρόκειται για υψηλά κεφάλαια που ενδέχεται να μειωθούν κατά τι μόνον εφόσον υπάρξει κούρεμα των κατόχων υβριδικών τίτλων και subordinated bonds, για το οποίο έχει δώσει το πράσινο φως το Eurogroup.

Παρότι ο αριθμός των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) που έχουν εκδώσει οι εγχώριες τράπεζες έχει μειωθεί την τελευταία διετία, λόγω των δημόσιων προσφορών για την επαναγορά τους, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες βαρύνονται αθροιστικά με υποχρέωση 2,3 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε δολάριο, που έχει η ΕΤΕ, το σύνολο των υβριδικών και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης υπολογίζεται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Το όφελος από το κούρεμα για τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσε να ανέλθει ως και 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα μείωνε ισόποσα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης με την επίτευξη έστω της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τράπεζες όπως το υπό διαμόρφωση σχήμα ΕΤΕ - Eurobank και δευτερευόντως για την Πειραιώς.

Η διοίκηση της ΕΤΕ ερωτώμενη για το θέμα στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συνέδεσε το επενδυτικό story των τραπεζών, εν όψει ΑΜΚ, με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «είμαστε στον πάτο από πλευράς οικονομίας» και επομένως αν κάποιος θέλει να πάρει το στοίχημα της ανάταξης θα το πάρει και μέσω τοποθέτησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v