Διπλός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Η διατήρηση της δυναμικής της οικονομίας μετά τη δόση στο επίκεντρο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης στο Μαξίμου. Η πορεία των προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιανουαρίου. Οι υποψήφιοι Γ.Γ. εσόδων.

Διπλός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση
"Να μη χάσουμε το θετικό momentum". Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης με την έλευση του 2013, ο πρώτος μήνας του οποίου φέρνει υπό προϋποθέσεις μία ακόμη δόση ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

Ακριβώς αυτήν τη δόση αλλά και το momentum της σχετικής ευφορίας που προκάλεσε η έλευση της σούπερ δόσης των 34 δισ. ευρώ, η έναρξη πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και η διαγραφή χρέους 20 δισ. ευρώ μέσω του buyback, επιχείρησαν να διασφαλίσουν σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού με υπουργούς και γενικούς γραμματείς από τα λεγόμενα μνημονιακά υπουργεία, που εμπλέκονται στην υλοποίηση του μνημονίου. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, παρέστη ο γενικός γραμματέας Γ. Μέργος. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά προς τους γενικούς γραμματείς ότι "πρέπει να προασπίσουμε το κεκτημένο της αξιοπιστίας μας".

Η δόση του Ιανουαρίου, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στο Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου, συνοδεύεται από προσδοκίες για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα ανακόψουν την ύφεση και θα δημιουργήσουν προοπτική στην κοινωνία, την ίδια ώρα που θα αρχίσουν να φαίνονται στις τσέπες των πολιτών τα αποτελέσματα των πρόσφατων μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Η έναρξη σταδιακής αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αλλά και οι συσκέψεις για την προσέλκυση επενδύσεων αποτέλεσαν πριν από τα Χριστούγεννα μέρος μιας στρατηγικής η οποία στόχο είχε να χτίσει πάνω στην επιτυχία της αποδέσμευσης της σούπερ δόσης των 34 δισ. ευρώ, δίνοντας το στίγμα ότι κάτι αλλάζει.

Και πράγματι, λαμβάνοντας υπ' όψιν το πρόσφατο παρελθόν των ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας, που συνήθως βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο για μη ικανοποίηση των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, ήταν αδιαμφισβήτητη επιτυχία η ικανοποίηση 72 στις 72 προαπαιτούμενων ενεργειών.

Η σχετική ευφορία, όμως, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν θα αργήσει να δώσει τη θέση της στη μιζέρια και στην γκρίνια αν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν διατηρήσει τους ρυθμούς με τους οποίους εργάστηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και δεν δώσει έμφαση σε μέτρα ανάπτυξης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, συνεχίζοντας παράλληλα να είναι... καλό παιδί απέναντι στους δανειστές.
 
Η εφαρμογή των μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ θα φανεί στις τσέπες των πολιτών ήδη από τον Ιανουάριο και όσο "καλή" και αν είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν δεν τονωθεί στην πράξη η ρευστότητα και κυρίως αν δεν δοθεί στην κοινωνία η προοπτική σταδιακής έστω εξόδου από την κρίση, ή αν αρχίσουν τα όργανα με τη δόση του Ιανουαρίου, τότε η κατάσταση δεν θα αργήσει να επιδεινωθεί δραματικά.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, για να αποδεσμευτεί η δόση των 9,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου θα πρέπει:

· Να έχει ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη Βουλή. Ο σχεδιασμός προβλέπει ψήφισή του στις 11 Ιανουαρίου.

· Να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως προβλέπει το μνημόνιο και δρομολογεί ήδη το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ.

Τα δύο αυτά μέτρα είναι τα βασικά για τη δόση του Ιανουαρίου, αν και έχουν μείνει και ορισμένα "υπόλοιπα" από τα προαπαιτούμενα του 2012. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι η τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα Εσόδων, η οποία αναμένεται στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Γ. Στουρνάρα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, πάντως, έχει λήξει και το ενδιαφέρον είναι σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο. Μεταξύ των υποψηφίων πληροφορίες φέρουν τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη αλλά και τον σύμβουλο του Γ. Στουρνάρα, καθηγητή οικονομικών και πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ν. Καραβίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v