Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κάτω από 28 δισ. ο λογαριασμός

Ανακοινώνει αναλυτικά τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας η ΤτΕ. Κοντά στα 28 δισ. τα κεφάλαια που χρειάζονται οι 4 συστημικές. Το βασικό και το ακραίο σενάριο. Στη μέγκενη και τα υπόλοιπα δάνεια προς το Δημόσιο.

Τράπεζες: Κάτω από 28 δισ. ο λογαριασμός
Με την ανακοίνωση σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος του τελικού λογαριασμού των κεφαλαιακών αναγκών για την κάθε τράπεζα ξεχωριστά ξεκινά και επίσημα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις έως το τέλος Απριλίου 2013.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αξιολογήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου ο βασικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA Core Tier I) να παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα του 9% όλη την περίοδο έως το τέλος του 2014.

Αυτό είναι και το βασικό σενάριο ως το τέλος του 2014, ενώ το σενάριο δυσμενών συνθηκών προβλέπει ότι το Core Tier I δεν θα πέσει κάτω από το 7% για το ίδιο διάστημα. Για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα διαθέτει επαρκή κεφάλαια η ΤτΕ θα διεξαγάγει επαναληπτικό τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ως το β΄ τρίμηνο του 213 βάσει των τιμών αγοράς στο τέλος του 2012. Η μεθοδολογία της άσκησης θα συμφωνηθεί με την τρόικα.

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα ανακοινώσει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα έχει μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες που δημοσιοποίησαν πρόσφατα μαζί με τις λογιστικές καταστάσεις 9μήνου οι τράπεζες.

Και αυτό γιατί ήδη από τον Νοέμβριο η ΤτΕ είχε ενημερώσει τις τράπεζες για τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους με βάση τα στοιχεία της 30ής/6/2012, που αποτελούν και τη βάση για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Στην αξιολόγησή της η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε υπ' όψιν της μεταξύ άλλων τις ζημίες απομείωσης από το PSI, τα αποτελέσματα αξιολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών με βάση την επικαιροποιημένη άσκηση που διενήργησε και στην οποία συμπεριελήφθησαν και οι ζημίες από τα δανειακά χαρτοφυλάκια θυγατρικών εξωτερικού, αλλά και τα δάνεια προς επιχειρήσεις του Δημοσίου ή με εγγύηση του Δημοσίου.

Όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να σχηματίσουν προβλέψεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει σε εταιρείες του Δημοσίου ή για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου μετά το κούρεμα που υπέστησαν τα δάνεια προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ. Σημειώνεται ότι τα δάνεια προς το Δημόσιο και οι θυγατρικές του εξωτερικού είχαν εξαιρεθεί από τη μελέτη της BlackRock.

Με βάση την παραπάνω αξιολόγηση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρείχε πρόσθετη προκαταβολή στις τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς και επιστολές δέσμευσης για επιπρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Κεφαλαιακές ανάγκες 27,4 δισ. για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Μετά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων και των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε τις διοικήσεις τους για τον τελικό λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

Έτσι, στη Eurobank ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων (Tier I) πρέπει να αυξηθεί κατά 5,83 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο του 2013. Το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ έχει καλυφθεί, προς το παρόν, με την προκαταβολή του ΤΧΣ (5,3 δισ. ευρώ) και την επιστολή δέσμευσης (0,5 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται στο 11,8% και ο EBA Core Tier I στο 10,9%.

Το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της Πειραιώς ανέρχεται σε 7,3 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε από την ΤτΕ, συν τα 500 εκατ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των υγιών στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ. Η Πειραιώς έχει λάβει ήδη προκαταβολές 6,2 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και βεβαίωση δέσμευσης 1,1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της, όπως προσδιορίστηκαν από την ΤτΕ, ανέρχονται σε 4,57 δισ. ευρώ και έχουν καλυφθεί προσωρινά με προκαταβολή 2,94 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και επιστολή δέσμευσης για άλλο 1,63 δισ. ευρώ.

Ο τελικός λογαριασμός για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 28 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ έχει ήδη λάβει 39 δισ. ευρώ (23 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2012 και 16 δισ. τον Δεκέμβριο του 2012) και αναμένεται να λάβει επιπλέον 11 δισ. ευρώ εντός του Ιανουαρίου του 2013. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησαν ότι τα παραπάνω κεφάλαια, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, επαρκούν για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των βιώσιμων ελληνικών τραπεζών και την εξυγίανση των μη βιώσιμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v