Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Έως 31/12 οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί

Τα δύο πόδια σε ένα...δημοσιονομικά στενό παπούτσι επιχειρεί να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ανεξάρτητες αρχές, ΝΠΔΔ.

Σταϊκούρας: Έως 31/12 οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί
Τα δύο πόδια σε ένα...δημοσιονομικά στενό παπούτσι επιχειρεί να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ανεξάρτητες αρχές, ΝΠΔΔ αλλά και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με απόφαση που υπέγραψε στις 20 Δεκεμβρίου και αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια, δίνεται περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου στους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων των οικονομικών υπηρεσιών των παραπάνω φορέων να καταρτίσουν μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του τακτικού τους προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τριμηνιαία ανώτατα όρια δαπανών, τυχόν υπέρβαση των οποίων θα φέρνει αυτόματες περικοπές δαπανών ή και επόπτες.

Αν το ΓΛΚ διαπιστώνει αποκλίσεις πάνω από 10% σε σχέση με τους στόχους σε επίπεδο τριμήνου, η πρώτη ποινή θα είναι αυτόματες και ισόποσες περικοπές δαπανών. Αν το πρόβλημα αντί να διορθωθεί, επιδεινωθεί και οι αποκλίσεις άνω του 10% δίνουν παρών για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε όπως προβλέπει νόμος που πέρασε το Νοέμβριο από τη Βουλή, έρχονται Επόπτες σε υπουργεία και κάθε έναν από τους παραπάνω φορείς. Στην περίπτωση των υπουργείων μάλιστα, ο διορισμός Επόπτη προφανώς- αν η κυβέρνηση θελήσει να τηρήσει και τα πολιτικά προσχήματα, παρ’ ότι δεν προβλέπεται στο νόμο- θα συνοδεύεται και με αντικατάσταση υπουργού.

Στην απόφαση ορίζεται επίσης ότι υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, αποκεντρωμένες διοικήσεις αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία ΕΣΥ, πανεπιστημιακά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα, παράλληλα θα πρέπει να ενημερώνουν το ΓΛΚ σε τριμηνιαία βάση και για τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεών τους, σε σχέση με την 31-12 του προηγουμένου έτους.


Επιστολή στους δημάρχους

Αγαπητοί Δήμαρχοι, το υπουργείο Οικονομικών τήρησε τις οικονομικές δεσμεύσεις του απέναντι στους ΟΤΑ. Τώρα είναι ώρα να τηρήσετε και εσείς τις δικές σας με δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή και το τέλος της επιστολής που απέστειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον πρόεδρο της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Κώστα Ασκούνη η οποία όμως έχει ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε,
Χρόνια Πολλά.

Η Κυβέρνηση, όπως είχα δεσμευτεί στην τελευταία συνάντηση μαζί σας και με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Συγκεκριμένα:

1ον. Το ποσό των 109 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί εξόφληση της δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους για το τρέχον έτος, έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

2ον. Η διαδικασία για την απόδοση του ποσού των 199 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε επενδυτικές δαπάνες των Δήμων, έχει ολοκληρωθεί και τα χρηματικά ποσά, στην πλειονότητά τους, θα είναι διαθέσιμα στους σχετικούς λογαριασμούς των Δήμων από σήμερα.

3ον. Το ποσό της μηνιαίας προκαταβολής προς τους Δήμους, οικονομικού έτους 2013, υπολογίζεται πλέον στο σύνολο των πόρων που έχουν εγγραφεί στον Τακτικό Προϋπολογισμό ύψους 2.881,8 εκατ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι [2.355,1 εκατ. ευρώ], Ειδική Επιχορήγηση σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού [312,9 εκατ. ευρώ] και Απόδοση στους Δήμους από τη Ρύθμιση Οφειλόμενων Παρελθόντων Ετών [213,9 εκατ. ευρώ]) και καθορίζεται στα 240,153 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα (από 188 εκατ. ευρώ το μήνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους).

4ον. Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με α) τον συμψηφισμό των οφειλών των Δήμων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο και β) την παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2013 των Δήμων έχουν ήδη συνυπογραφεί και παρελήφθησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κύριε Πρόεδρε,

Εύχομαι και ελπίζω η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Χρονιά κατά την οποία οι Δήμοι οφείλουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.11.2012 αλλά και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ο Αναπληρωτής Υπουργός

Χρ. Σταϊκούρας"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v