Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέοι διαγωνισμοί για μίσθωση ακινήτων

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν και έκταση στη λίμνη Βεγορίτιδα, το Κάμπινγκ και το Ξενία Παλιουρίου στη Χαλκιδική περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο ακινήτων που προωθεί προς μακροχρόνια μίσθωση το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι νέοι διαγωνισμοί για μίσθωση ακινήτων
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν και έκταση στη λίμνη Βεγορίτιδα, το Κάμπινγκ και το Ξενία Παλιουρίου στη Χαλκιδική, τα Ξενία Σκιάθου, Άνδρου και Τσαγκαράδας, παραθαλάσσια ακίνητα σε Σιθωνία και Ερμιόνη, έντεκα οικόπεδα δίπλα στην Αττική Οδό και πέντε ιαματικές πηγές περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο ακινήτων που προωθεί προς μακροχρόνια μίσθωση το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο νέος γύρος διαγωνισμών για παραχώρηση ακινήτων εκτιμάται πως θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με το ακίνητο των 261 στρεμμάτων στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική.

Στη Χαλκιδική βρίσκεται και το δεύτερο ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ που πρόκειται να βγει σε διαγωνισμό στις αρχές του 2013. Πρόκειται για το Κάμπινγκ και το Ξενία Παλιουρίου. Η επιφάνεια του οικοπέδου φτάνει τα 210.742 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Ξενία (3.658 τ.μ.) και τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ (1.128 τ.μ.).

Το ακίνητο έχει ακτογραμμή 1.300 μέτρων με πρόσβαση στον όρμο Καναπίτσα. Ως πιθανή μέθοδος εκμετάλλευσής του προτείνεται η λειτουργία πολυτελούς ξενοδοχείου επιφάνειας 3.658 τ.μ. και η κατασκευή εξοχικών κατοικιών και βιλών, συνολικής επιφάνειας περί τα 20.000 τ.μ.

Το τρίτο παραθαλάσσιο ακίνητο βρίσκεται στην Ερμιόνη, στην περιοχή Σαμπάριζα, και αποτελείται από δύο εκτάσεις που χωρίζονται από δρόμο, συνολικής επιφάνειας 166 στρεμμάτων. Οι επενδυτές που τυχόν θα ενδιαφερθούν έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης ξενοδοχειακού συμπλέγματος που θα αποτελείται από εξοχικές κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις φιλοξενίας - αναψυχής.

Το σημαντικότερο από τα κρατικά ακίνητα που παραχωρούνται με τον νέο γύρο διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ είναι το χιονοδρομικό κέντρο και δύο άλλες εκτάσεις στο όρος Βόρας, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Το σχέδιο των συμβούλων του ταμείου προβλέπει την παραχώρηση, ως ενιαίου πακέτου, τριών μεγάλων εκτάσεων μέσω διεθνούς διαγωνισμού, που θα περιλαμβάνει και την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου.

Εκτός από το χιονοδρομικό (η αναβάθμιση του οποίου είναι αίτημα των τουριστικών επιχειρηματιών της περιοχής, που βλέπουν τους φίλους του σκι να οδεύουν προς τη Βουλγαρία), θα παραχωρηθεί ακίνητο στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος, το οποίο αποτελείται από δύο τεμάχια γης κατάλληλα για ξενοδοχειακή και οικιστική εκμετάλλευση που βρίσκονται γύρω από τον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό (σε απόσταση 20 λεπτών από το χιονοδρομικό).

Ταυτόχρονα, παραχωρείται έκταση περίπου 400 στρεμμάτων στις βορειοδυτικές εκβολές της λίμνης Βεγορίτιδας.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, ένα πιθανό σχέδιο εκμετάλλευσης του συγκροτήματος στο Καϊμακτσαλάν μπορεί να περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, συνολικής επιφάνειας 60.000 τ.μ., περί τα 70,000 τ.μ. εξοχικές κατοικίες, κέντρο συνεδρίων - αποκατάστασης 12.000 τ.μ. και 1.000 τ.μ. εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και οικοτουρισμού δίπλα στη Βεγορίτιδα.

Τρία ξενοδοχεία Ξενία, σε Τσαγκαράδα Πηλίου, Σκιάθο και Άνδρο, περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο ακινήτων που παραχωρούνται τον επόμενο χρόνο. Η προσπάθεια αξιοποίησης των Ξενία ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες, αλλά πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Η προηγούμενη διοίκηση είχε προχωρήσει σχέδιο για να παραχωρηθούν ως ενιαίο πακέτο αρκετά Ξενία σε διεθνή αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων.

Τότε, όπως είχε υποστηρίξει η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξαν παρεμβάσεις από τοπικούς παράγοντες οι οποίοι ήθελαν να παραχωρηθούν τα Ξενία σε φίλους και γνωστούς. Στο τέλος το σχέδιο ματαιώθηκε και φαίνεται πως τίθεται πάλι σε εφαρμογή (με περικοπές στον αριθμό των Ξενία) από τη νέα διοίκηση του ταμείου.

Εκτός από τα 28 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου (που οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούν να «πακετάρουν» εδώ και δύο χρόνια), προωθείται και η παραχώρηση 11 οικοπέδων που απαλλοτριώθηκαν την περίοδο κατασκευής της Αττικής Οδού. Έχουν χαρακτηριστεί Χώροι Εγκαταστάσεων Υποστήριξης της Αττικής Οδού, χωρίς να αξιοποιηθούν.

Πρόκειται για οικόπεδα στον Ανισόπεδο Κόμβο Κύμης, στη Δουκίσσης Πλακεντίας, στη Λεωφόρο Κηφισίας, στην Παλλήνη, στον Γέρακα κ.α. Σημειώνεται πως τα 11 ακίνητα ανήκουν σήμερα κατά πλήρη κυριότητα στο ελληνικό δημόσιο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μεταβίβασή τους στο ΤΑΙΠΕΔ.


Οι ιαματικές πηγές

Το τελευταίο πακέτο ακινήτων που επεξεργάζονται στο ταμείο αφορά πέντε ιαματικές πηγές, χωρίς προς το παρόν να είναι ξεκάθαρο αν θα πωληθούν ως πακέτα ή αυτόνομα. Αυτήν την περίοδο εξετάζονται οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού (ο πλέον δημοφιλής ιαματικός προορισμός στην Ελλάδα), της Υπάτης, των Καμένων Βούρλων (δύο εγκαταστάσεις) και των Θερμοπυλών.

Το πλέον ολοκληρωμένο συγκρότημα είναι της Αιδηψού, που θεωρείται «μία από τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις στον τομέα της υδροθεραπείας και φυσιοθεραπείας στην Ελλάδα».

Αποτελείται από ένα συγκρότημα 10 κτιρίων που καλύπτει συνολική επιφάνεια 9.446,40 τ.μ. κτισμάτων και έκταση γης 23,5 στρεμμάτων. Αλλά και οι πηγές της Υπάτης «θεωρούνται εφάμιλλες των Λουτρών Royat της Γαλλία και του Neuhelm της Γερμανίας, όσον αφορά τη φυσικοχημική σύνθεση του νερού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v