Συγκοινωνίες: Ποδαρικό με εκπτώσεις

Οι εκπτώσεις στα καταστήματα αναμένονται, αλλά οι εκπτώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκίνησαν ήδη καθώς από χθες στα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ είναι διαθέσιμες δεσμίδες 11 εισιτηρίων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Συγκοινωνίες: Ποδαρικό με εκπτώσεις
Οι εκπτώσεις στα καταστήματα αναμένονται, αλλά οι εκπτώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκίνησαν ήδη καθώς από χθες στα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ είναι διαθέσιμες δεσμίδες 11 εισιτηρίων τις οποίες οι επιβάτες αγοράζουν στην τιμή των 10, δηλαδή με έκπτωση 9%.

Πρόκειται για μία κίνηση του ΟΑΣΑ η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, που αποτελεί μεγάλη οικονομική πληγή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.

Τη συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη της λαθρεπιβίβασης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών την «ντύνει» και με τηλεοπτικό σποτ, το οποίο σημειώνει ότι πρόκειται για την «αφετηρία για άλλη σχέση με τις συγκοινωνίες μας».

Η αύξηση των εσόδων μονόδρομος για να μην ανατιμηθούν τα εισιτήρια

Η επιτυχία της προσπάθειας για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής και συνακόλουθα την αύξηση των εσόδων των συστήματος αστικών συγκοινωνιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να αποφευχθεί η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων κατά 25%.

Μια πρώτη νίκη στο μέτωπο αυτό έχει ήδη επιτευχθεί, καθώς τα μετρήσιμα αποτελέσματα που είχαν τα μέτρα που πάρθηκαν από τον Σεπτέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η αύξηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο.

Το θέμα πρόκειται να επανεξεταστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και για να ματαιωθεί οριστικά η αύξηση της τιμής των κομίστρων θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον περιορισμός της λαθρεπιβίβασης.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου, με την τροποποίηση της πολιτικής είσπραξης προστίμων και την ενίσχυση του προσωπικού ελέγχου, με αναδιάταξη των οργανογραμμάτων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ.

Υπάλληλοι των δύο εταιρειών που σήμερα απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις θα μετακινηθούν προκειμένου να καλυφθούν, έστω και εν μέρει, τα σημαντικά κενά που υπάρχουν τόσο στον έλεγχο όσο και σε εκδοτήρια σταθμών που παραμένουν ερμητικά κλειστά, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η προμήθεια εισιτηρίων δεν είναι καν δυνατή ούτε από τα αυτόματα μηχανήματα, τα οποία δεν λειτουργούν.

Ωστόσο, οριστική λύση στο πρόβλημα της απώλειας εσόδων στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αποτελέσει η ενεργοποίηση του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου. Το έργο βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία και εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Συγκοινωνίες με ωράριο… 7-3

Εν τω μεταξύ, στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, που προβλέπει κατάταξη των υπαλλήλων ανάλογα με την εκπαιδευτική διαδικασία, εμπίπτουν από χθες οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

Μάλιστα, χθες, Πρωτοχρονιά το μετρό και ο ηλεκτρικός δεν λειτούργησαν καθώς οι ηλεκτροδηγοί πραγματοποίησαν απεργία, ή αλλιώς «αργία», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού κίνησης, το οποίο εργάζεται σε βάρδιες, αργίες, Σαββατοκύριακα.

Κινητοποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν και τις επόμενες μέρες, ενώ δεν αποκλείεται οι αντιδράσεις να λάβουν και τη μορφή παροχής έργου με όρους δημόσιου τομέα, δηλαδή από τις 7 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Το αίτημα εξαίρεσης του προσωπικού κίνησης από τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, η εφαρμογή του οποίου προκαλεί σοβαρές μισθολογικές ανισότητες, είχε χαρακτηριστεί λογικό και από την πλευρά του υπουργείου, ωστόσο λύση δεν βρέθηκε.

Να σημειώσουμε πάντως ότι ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Νίκος Σταθόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε χθες ότι οι επιβάτες που έχουν προμηθευτεί κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα αποζημιώνονται για τις ημέρες κατά τις οποίες τα ΜΜΜ δεν λειτουργούν λόγω κινητοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v