Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 9,34 δισ. τα φέσια του Δημοσίου το Νοέμβριο

Ανυποχώρητες εμφανίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα τέλη Νοεμβρίου κι η αγορά ελπίζει σε σταδιακή αποπληρωμή μετά την εκταμίευση της δόσης.

Στα 9,34 δισ. τα φέσια του Δημοσίου το Νοέμβριο
Ανυποχώρητες εμφανίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα τέλη Νοεμβρίου κι η αγορά ελπίζει σε σταδιακή αποπληρωμή μετά την εκταμίευση της δόσης.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου υποχώρησαν ελαφρώς στα 8,56 δισ. στα τέλη Νοεμβρίου, από 8,68 δισ. στα τέλη Οκτωβρίου.

Τις μεγαλύτερες οφειλές διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 4,43 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται στο 1,88 δισ. ευρώ. Στα 900 εκατ., οριακά μειωμένες, οι οφειλές των υπουργείων, ενώ στα 958 εκατ. διαμορφώνονται οι οφειλές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα στα τέλη Νοεμβρίου ανέρχονται στα 787 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι οφειλές από άμεσους φόρους ανέρχονται στα 251 εκατ. ευρώ και από έμμεσους φόρους στα 528 εκατ. ευρώ.


Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) της Γενικής Κυβέρνησης, σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ το εντεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012 επιβεβαιώνουν την ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του εντεκαμήνου παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το δεκάμηνο του 2012, με τις ληξιπρόθεσμες, μάλιστα, υποχρεώσεις να έχουν μειωθεί κατά 119 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αναφέρει η ανακοίνωση, καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, με στόχο η χώρα να μεταπηδήσει από τον κύκλο των ελλειμμάτων στον κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης, με στέρεες βάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v