Στουρνάρας: Εφικτή η ανάκαμψη το 2013

Θα γίνουν έλεγχοι στα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Εκτιμά ότι το 2013 είναι δύσκολο αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έρθει ανάκαμψη από το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Στουρνάρας: Εφικτή η ανάκαμψη το 2013
“Σε μία Δημοκρατία καθένας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Εγώ έφερα την αυθεντική λίστα- δεν την έφερε κάποιος άλλος- σε χρόνο ρεκόρ και με άμεσες διαδικασίες. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να με βάλει στο κάδρο, ας με βάλει, δεν έχω αντίρρηση” απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας ερωτηθείς για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ και την εμπλοκή του από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε παράλληλα, σχολιάζοντας την παραίτηση της Ελ. Παπακωνσταντίνου από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι το ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες, στους οποίους δεν παρεμβαίνει. Αναφορικά με τους ελέγχους στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα τόνισε ότι «θα αρχίσουν να γίνονται έλεγχοι, αλλά προέχουν οι έλεγχοι στη μεγάλη άλλη λίστα με τα 54.000 ονόματα που έβγαλαν χρήματα από το 2009 και μετά».

Δηλώνει αισιόδοξος για το 2013 προσθέτοντας ότι «Πετύχαμε αρκετά με ό,τι είχαμε βάλει ως στόχους στο τραπέζι για το 2012. Πήραμε παραπάνω χρήματα από ότι περιμέναμε, έχουμε μεγάλη βοήθεια από τους εταίρους μας σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους, μείωση επιτοκίων, πάει αρκετά καλά ο προϋπολογισμός».
 
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «το 2013 έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012» αν και επανέλαβε ότι θα είναι δύσκολη χρονιά. «Έχουμε όλα τα στοιχεία να γίνει αυτό και ελπίζω ότι το πολιτικό σύστημα θα επιδείξει πράγματι τη συναίνεση που πρέπει για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το βασικό στόχο».


Η φοροδιαφυγή

«Η φοροδιαφυγή, αλλά και η φοροαποφυγή, είναι ένα μείζον θέμα γι αυτό και το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθεί να μοιράσει τα βάρη δικαιότερα, βάζει και τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο, από το 2015 και τους αγρότες. Δεν μπορούμε μέσα σε μερικούς μήνες να διορθώσουμε τα λάθη από τη μεταπολίτευση και μετά», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Σημείωσε παράλληλα ότι «με τις συγχωνεύσει των ΔΟΥ εξοικονομείται ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει να επικεντρωθεί στους ελέγχους, που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα. Το κράτος πρέπει να ελέγξει τα πάντα, να γίνονται φορολογικοί έλεγχοι. Όταν θέλεις να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή το κάνεις με δύο τρόπους: πρώτον με ελέγχους, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να μην πιαστεί αυτός που φοροδιαφεύγει, και δεύτερον με τις κατάλληλες ποινές. Αν κάποιος γνωρίζει ότι ακόμη και να πιαστεί δεν θα του επιβληθεί καμία ποινή έχει μεγάλο κίνητρο να φοροδιαφύγει. Αυτό το δεύτερο το κοιτάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα».


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Γ. Στουρνάρα στη στήλη συνοδευτικό υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v