Πτώση 30% στον εορταστικό τζίρο της Θεσσαλονίκης

Απώλειες της τάξης του 30% κατά μέσο όρο, κατέγραψε η αγορά της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των εορτών, βάσει σχετικής έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Πτώση 30% στον εορταστικό τζίρο της Θεσσαλονίκης
Απώλειες της τάξης του 30% κατά μέσο όρο, κατέγραψε η αγορά της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των εορτών, βάσει σχετικής έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 75% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε απογοητευμένο, ενώ, μόνον το 25% δήλωσε ικανοποιημένο από τον τζίρο που έκανε κατά την περίοδο των εορτών, είτε γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, είτε γιατί είδε μια μικρή αύξηση στον τζίρο του.

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 78% είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρυσι, το 17% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 4% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν αύξηση στον τζίρο τους.

Είναι γεγονός, ότι η κίνηση στην αγορά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των εορτών από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, τα τελευταία χρόνια.

Πολύς κόσμος επισκέφθηκε το κέντρο, και η κίνηση ήταν αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, και στην περιοχή του ιστορικού κέντρου το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το 18% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και μόνον το 5% είδε αύξηση στον τζίρο του.

Ειδικότερα στην περιοχή της Εγνατίας-Ιων.Δραγούμη και Βενιζέλου το 82% των ερωτηθέντων είδε μείωση του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι.

Στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγ.Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξ.Κορομηλά το 60% έχει πτώση στο τζίρο του σε σχέση με πέρυσι ενώ στην περιοχή της Ερμού – Βας.Ηρακλείου-Δημ.Γούναρη, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι.
 
Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, και, κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου ποσοστό 93% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με το 2011, ενώ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο από 17 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα κινήθηκαν περισσότερο (64%), ενώ το 10% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινήθηκαν ιδιαίτερα.

Η Κυριακή 23 Δεκεμβρίου είχε ικανοποιητική κίνηση για 105 από τους ερωτηθέντες, η Κυριακή 30 Δεκεμβρίου για τους 14 από τους ερωτηθέντες και οι 2 Κυριακές για τους 32 από τους ερωτηθέντες.

Σε σχετική ερώτηση, το 40% δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι η αγορά ανοιχτή δύο Κυριακές την περίοδο των εορτών, με 6 στους 10 να μην επιθυμούν κάτι τέτοιο.Είναι γεγονός, ότι την περίοδο των εορτών, το ιστορικό κέντρο κινήθηκε πολύ καλύτερα από την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Σ’αυτό συνετέλεσε, σε μεγάλο βαθμό, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, το οποίο προσέλκυσε πολύ κόσμο και Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης, αλλά και οι «εκπτώσεις», αφού το 87% των ερωτηθέντων εφάρμοσαν προσφορές ή μειωμένες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v