Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Βλέπει ύφεση 1% για το 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και ύφεση ως το 2014 προβλέπει η Morgan Stanley για την Ελλάδα. Οι προοπτικές σταθεροποίησης της οικονομίας και οι πολιτικοί κίνδυνοι. Αναπόφευκτο ένα πιο ριζικό OSI.

Morgan Stanley: Βλέπει ύφεση 1% για το 2014
Ένα ήπιο OSI σε συνδυασμό με την επαναγορά του ελληνικού χρέους έδωσε στους επίσημους πιστωτές τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν κεφάλαια προς την Ελλάδα, αναφέρει η Morgan Stanley σε έκθεσή της με τίτλο «Mission still Unaccomplished».

Η τράπεζα αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, αλλά σημειώνει ότι αν αρχίσει και πάλι η ροή πιστώσεων -χάρη στα κεφάλαια του επίσημου τομέα και της μείωσης του κινδύνου εξόδου από το ευρώ- ενδέχεται να σταθεροποιηθεί σε κάποιον βαθμό.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η πίεση της λιτότητας θα αρχίσει να υποχωρεί και δεν αποκλείει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Με βάση τους υπολογισμούς της τράπεζας, το ελληνικό ΑΕΠ θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το 2014. Συγκεκριμένα, το 2013 θα κλείσει με ύφεση 4,5%, ενώ το 2014 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1%. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει για το 2014 θετικό ρυθμό ανάπτυξης. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το βάρος του χρέους παραμένει αρκετά μεγάλο και αναμένει ένα πιο ριζικό ΟSI όταν το επιτρέψει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στην Ευρώπη.

Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η προσέγγιση που ακολουθήθηκε είχε ως στόχο να μην επιβληθεί απευθείας κούρεμα του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να επιτευχθεί μείωση του χρέους. Επισημαίνει ωστόσο ότι παραμένει αμφίβολο κατά πόσον η λύση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και ότι θα επιβληθούν μειώσεις στο κεφάλαιο του ελληνικού χρέους μόλις η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι

Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η πολιτική και η κοινωνική στήριξη προς την κυβέρνηση θα είναι κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου και ένας από τους βασικούς κινδύνους, προειδοποιεί η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου, αλλά ένας μεγάλος κίνδυνος είναι ότι ενδεχομένως να έχουμε φτάσει τα όρια αυτών των προκυκλικών μέτρων.

Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος είναι σημαντικοί. Αν η συμμαχία που στηρίζει την κυβέρνηση καταστεί ακόμα πιο εύθραυστη και προσβληθούν στο δικαστήριο ορισμένα από τα μέτρα του προγράμματος, σημειώνει η Morgan Stanley, θα διαταραχθούν οι ισορροπίες των επίσημων προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v