Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογικό: Έξι χτυπήματα με μια τροπολογία!

Αποσύρεται η διάταξη για τον αναβαλλόμενο φόρο με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ. Θα επανακατατεθεί μετά από επεξεργασία. Τι αλλάζει στο καθεστώς αποδείξεων για μισθωτούς. Τι θα ισχύσει για ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών.

Φορολογικό: Έξι χτυπήματα με μια τροπολογία!
Αυστηρό φορο-πέλεκυ 22% για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν συλλέξουν αποδείξεις 25% του εισοδήματός τους προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο με την οποία διορθώνεται η γκάφα του υπουργείου με την οποία έδινε το πράσινο φως σε ελεύθερους επαγγελματίες να μην εκδίδουν αποδείξεις, διευκρινίζονται διατάξεις αναφορικά με το φόρο υπεραξίας ακινήτων και καθιερώνεται η δυνατότητα των ελευθέρων επαγγελματιών να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι παραπάνω διατάξεις ήταν στο σύνολό τους αναμενόμενες. Αυτό που συνιστά έκπληξη και απομένει να φανεί τι σημαίνει, είναι η παράγραφος 19 της τροπολογίας με την οποία διαγράφεται μέσα σε πέντε αράδες το άρθρο 11 του σχεδίου νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές η ρύθμιση θα επικαιροποιηθεί επί τα βελτίω για τις τράπεζες και θα επανακατατεθεί στη Βουλή. Η απόσυρση αποδίδεται από τις ίδιες πηγές στις διαβουλεύσεις που υπάρχουν με την τρόικα.

Με την τροπολογία αποκαλύπτεται ποιος πληρώνει το νέο φορονόμο. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνεται ότι από τη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων έρχονται έσοδα 1,114 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, 582 εκατ. ευρώ παραπάνω φόρους θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις, 230 εκατ. ευρώ θα είναι η «συνεισφορά» των καταθετών μετά την αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων από το 10% στο 15% (ισχύει από 1/1/2013 και οχι από 1/12/2012 όπως προβλεπόταν αρχικά),199 εκατ. ευρώ θα αποδώσει η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, οι αλλαγές στη φορολογία των πλοίων δίνουν 140 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ασφαλισμάτων.

Το μόνο άρθρο που οδηγεί σε απώλεια εσόδων είναι το άρθρο 6 με το οποίο προβλέπεται μείωση του φόρου στα μερίσματα με υποχώρηση εσόδων 28 εκατ. ευρώ. Συνολικά το φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει έσοδα 2,307 δισ. ευρώ.
 
Στο σκέλος των αλλαγών, με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται:

· Αποδείξεις: Προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου (2.100 ευρώ για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ) ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός της Ε.Ε (μέχρι σήμερα περνάνε μόνο οι «ελληνικές» αποδείξεις) αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος.

Το μέγιστο όριο των αποδείξεων που απαιτούνται είναι 10.500 ευρώ. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν δεν συγκεντρωθούν αυτές οι αποδείξεις, στη διαφορά ( αξία αποδείξεων που απαιτούνται μείον αξία αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν) επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.

Μετά την κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοροαπαλλαγών, η Εφορία θα αναγνωρίζει και αποδείξεις για δίδακτρα φροντιστηρίων όπως επίσης και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί, αλλά και δαπάνες καυσίμων.

Δεν περνάνε στην εφορία δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή μεταξύ συζύγων, κάθε είδους ασφάλιστρα, οι δωρεές και οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν είτε φοροαπαλλαγές, είτε τεκμήρια.

· Ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών: Οι ασφαλιστικές εισφορές σε ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και σε επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, οι οποίες καταβάλλονται από επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα για την ασφάλιση των εταίρων ή και των διοικούντων νομικά πρόσωπα, εφόσον αυτές έχουν καταβληθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για δαπάνες που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 και μετά.

· Φόρος υπεραξίας: Ο φόρος υπεραξίας που καθιερώνεται κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων με συντελεστή 20% αφορά ακίνητα που αποκτήθηκαν με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1-1-2013.

· Αναβαλλόμενος φόρος: Το άρθρο 11 του σχεδίου νόμου (αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες) διαγράφεται.
 
· Αγροτεμάχια: Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεώνονται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ προκειμένου να τη συμπληρώσουν,τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων στην οποία περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 1-1-2013.

· Απαλλαγή από αποδείξεις: Χαμηλώνει από τα 10.000 στα 5.000 ευρώ το όριο των ακαθάριστων εσόδων το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v