Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση για νομιμοποίηση ιντερνετικού τζόγου

Παράταση μέχρι 19/3 δίνει η Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων για την εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων σε όσες εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχηματισμού δεν ξεκίνησαν διαδικασίες νομιμοποίησης το Δεκέμβριο.

Παράταση για νομιμοποίηση ιντερνετικού τζόγου
Παράταση μέχρι τις 19 Μαρτίου δίνει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όσες εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχηματισμού δεν είχαν ξεκινήσει διαδικασίες νομιμοποίησης τον Δεκέμβριο του 2011.
 
Οι προσφυγές των μεγάλων ομίλων του χώρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η παρέμβαση της τελευταίας οδήγησαν αρχικά σε σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του νόμου που θα ξεκινούσε από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, η διοίκηση της ΕΕΕΠ παραδέχθηκε πως δεν είναι σε θέση (τεχνολογικά και λειτουργικά) να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει πολύ αυστηρά πρόστιμα σε όσες εταιρίες παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχήματος χωρίς να περιλαμβάνονται στη λίστα των 24 ομίλων που κατέθεσαν αίτηση για «προσωρινή άδεια» στα τέλη του 2011.

Με αυστηρά πρόστιμα απειλούνται και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αν επιτρέπουν στους πελάτες τους να επισκέπτονται δικτυακούς τόπου εταιρειών στοιχηματισμού που λειτουργούν χωρίς άδεια.

Μέσα στην αναστάτωση που προκλήθηκε στα τέλη του έτους αποχώρησαν η Betfair και η William Hill. Οσοι δε βιάστηκαν αποδεικνύονται περισσότερο τυχεροί, αφού έχουν χρόνο μέχρι τις 19 Μαρτίου για πιο οργανωμένη υποχώρηση, αν δεν αποδώσουν οι τεράστιες πιέσεις που ασκούν μέσω Βρυξελλών στην κυβέρνηση για να αλλάξει το νόμο.

Με εγκύκλιο που εξεδόθη παραμονές των Χριστουγέννων του 2011 το υπουργείο Οικονομικών έδινε προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου σε ομίλους του Διαδικτυακού Στοιχήματος που λειτουργούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. να «νομιμοποιήσουν» τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.

Υποτίθεται πως θα πλήρωναν κάποιο ποσοστό επί των εσόδων που έχουν από τα τυχερά παιχνίδια που προσφέρουν μέσω Διαδικτύου και θα θεμελίωναν δικαίωμα να διεκδικήσουν νόμιμη άδεια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Τώρα οι μεγάλοι του Διαδικτυακού Στοιχημαστιμού υποστηρίζουν πως υπήρχε ελάχιστο χρονικό περιθώριο και προχειρότητα στη ρύθμιση. Γι' αυτό και σχεδόν κανένας από τους ισχυρούς της παγκόσμιας αγοράς (με εξαιρέσεις, όπως η Sportingbet) δεν εμφανίστηκε.
 
Ως αποτέλεσμα κατέθεσαν αίτηση για να «νομιμοποιηθούν» προσωρινά 24 εταιρείες, αρκετές από τις οποίες είναι άγνωστες και κάποιες έχουν σχεδόν μηδενική δραστηριότητα. Μόνο οι συγκεκριμένες εταιρείες θα έχουν πλέον δικαίωμα δραστηριοποίησης στην Ελλάδα μέσω του Διαδικτύου από τις 20 Μαρτίου.

Η ΕΕΕΠ στην απάντησή της προς την Κομισιόν για την ανάγκη άμεσης ρύθμισης της αγοράς Διαδικτυακού Στοιχήματος υποστηρίζει πως «ενώ κατά πρόσφατες δημοσιεύσεις και εκτιμήσεις, στην Ελλάδα είναι προσβάσιμοι και λειτουργούν 200 περίπου ιστότοποι προσφοράς υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, μία προέρευνα της Αρχής στο διαδίκτυο κατέδειξε ότι οι ιστότοποι αυτοί είναι περισσότεροι από 400, με τάση αύξησης».

Σύμφωνα με την ΕΕΕΠ, «η παροχή και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από τους ιστότοπους αυτούς πραγματοποιείται χωρίς να προκύπτει η δυνατότητα προληπτικού εντοπισμού και αποκλεισμού των ανηλίκων.

Αυτό, σε συνδυασμό με την διαπιστούμενη μεγάλη διαφορά στον αριθμό των ιστοτόπων που δραστηριοποιούνται και το ενδεχόμενο αυτοί να αυξάνονται περαιτέρω ανεξέλεγκτα, υποδηλώνει την ύπαρξη ενός αγνώστου μεγέθους κινδύνου, στον οποίο εκτίθενται οι ανήλικοι πολίτες.

Τα παραπάνω, με υπόβαθρο τη μεγάλη περικοπή των εισοδημάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, την οποία διέρχεται η χώρα, και την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, κυρίως στις νεότερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού, καθιστούν το φόβο να καταφεύγουν ανήλικοι σε τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου έντονα βάσιμο, τη δε πιθανότητα, αυτή η δραστηριότητα να αυξάνεται, τόσο από πλευράς παιζόμενου χρήματος όσο και από πλευράς αριθμού συμμετεχόντων, ιδιαίτερα ισχυρή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v