Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Ευπρόσδεκτο ένα νέο κούρεμα

Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι θα προχωρήσουν σε νέο κούρεμα χρέους και αυτό είναι ευπρόσδεκτο, υποστηρίζει ο ΥΠΟΙΚ. Εβαλε στον πάγο σχέδια για νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στουρνάρας: Ευπρόσδεκτο ένα νέο κούρεμα
Το νέο κούρεμα είναι ευπρόσδεκτο και θα γίνει πραγματικότητα αν η Ελλάδα καταφέρει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην ΝΕΤ. Σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε με μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, είτε έμμεσα (όπως πρόσφατα) με μείωση των επιτοκίων ή μετακύλιση των λήξεων ομολόγων.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το ΕWG εισηγείται στο Eurogroup την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός οικονομικών έβαλε τέλος στα σενάρια για νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υποστηρίζοντας ότι ήδη δίνονται αρκετές δόσεις σε όσους θέλουν να πληρώσουν την εφορία.

Εδωσε έμφαση στην ανάγκη να περάσει ρύθμιση που θα οδηγεί άμεσα σε φυλάκιση όσους έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν τους φόρους τους, λέγοντας ότι «διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέχρι το καλοκαίρι η κυβέρνηση θα μπορέσει να προτείνει τη δημιουργία ενός ή δυο φόρων για την αγορά ακινήτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα που θα αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Παράλληλα τόνισε πως το υπουργείο οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εφαρμοστεί ο συμψηφισμός οφειλών δημοσίου με ιδιώτες.


Το νέο πλάνο ανάπτυξης

To μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης της Ελλάδας σκιαγράφησε ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο ΙΟΒΕ σε εκδήλωση για την βράβευση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα η κοινωνική διάσταση του ελληνικού κράτους έχει πληγεί από τη δημοσιονομική στενότητα, αλλά υποστήριξε ότι οι βασικοί του άξονες παραμένουν ανέπαφοι, ενώ και η επαναφορά πολλών κοινωνικών κεκτημένων μπορεί μεσομακροπροθέσμως να επιτευχθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών έπλεξε το εγκώμιο του κ. Παπαδήμου σημειώνοντας ότι «διέπρεψε ως ακαδημαϊκός , ως Υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ανέλαβε Πρωθυπουργός της χώρας, σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μεταπολιτευτικής ελληνικής ιστορίας.

Στο πρόσωπο του εξασφαλίστηκε η απαραίτητη συναίνεση για τη δεδομένη χρονική και πολιτική συγκυρία. Ως Πρωθυπουργός, εργάστηκε σκληρά για να αποφευχθεί η χρεωκοπία της χώρας».

Στην ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι είναι «ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι παράλληλα με τις προσπάθειες άμεσης δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων παραγομένων αγαθών και υπηρεσιών, πρέπει να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις για το που θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μακροπροθέσμως. Πρέπει στην ουσία να συμφωνήσουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επίπεδο τομέων και κλάδων της οικονομίας, δηλαδή να υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή ενός Ελληνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, θέση την οποία είχα πρωτοδιατυπώσει ως Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ πριν από δύο περίπου χρόνια».

Τόνισε ότι «αν ερωτηθεί ο καθένας μας ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας, η αυθόρμητη απάντηση που θα δώσει, είναι η ανεργία. Αλλά, όσο περίεργο και αν ακούγεται, η ανεργία είναι απλώς η χειρότερη επίπτωση του πραγματικού προβλήματος. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας».

Ο υπουργός οικονομικών σκιαγράφησε την άποψη του για το πώς μπορεί η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Είτε συγκεκριμένα:

· «Κατ’ αρχάς, η χώρα μας, πρέπει και μπορεί να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

· Επιπλέον, η ελληνόκτητη ναυτιλία, όπως κατέδειξε και η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.

· Επίσης, η χώρα μας, πρέπει και μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορεία αγαθών.

· Επιπρόσθετα, η χώρα μπορεί να κάνει άλματα στην επισκεψιμότητα της αν επιτρέψει στην Τουριστική Βιομηχανία να επεκταθεί.

· Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή θα μπορεί να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.

· Ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας μας χαρακτηρίζεται αργά αλλά και σταθερά όλο και περισσότερο από εξωστρέφεια.

· Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.

· Γενικά η εικόνα της χώρας μας έχει μεγάλα περιθώρια αναβάθμισης. Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς μας σχέσεις μπορούν να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα αυτό μπορεί να γίνει όχι με την άσκηση από το ίδιο το κράτος της παραγωγικής διαδικασίας. «Το κράτος - βιομήχανος, το κράτος -τραπεζίτης, το κράτος - επιχειρηματίας απέτυχε παταγωδώς και για αυτό πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε αυτά που οφείλει πρωτίστως να επιτελεί αποτελεσματικά. Κατ’ αρχάς, ένα σύγχρονο κράτος θέτει καλούς κανόνες δικαίου και διασφαλίζει με όλα τα μέσα την τήρηση τους. Παράλληλα, ευνοεί και προσελκύει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το ξέρω ότι η λέξη υπομονή δεν είναι καθόλου εύηχη, δεδομένων των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί η ελληνική κοινωνία. Ωστόσο είναι μια αρετή που δεν μπορεί να λείψει τώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.


Δείτε αναλυτικά την ομιλία του Γ. Στουρνάρα στη στήλη συνοδευτικό υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v