ΕΟΠΥΥ: Προχωρά σε εξόλφηση παλαιών χρεών

Στην κατάθεση αρχικού ποσού 141 εκατομμυρίων ευρώ, για χρέη προς τους φαρμακοποιούς έως το τέλος του 2011, προχώρησε τη Δευτέρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

ΕΟΠΥΥ: Προχωρά σε εξόλφηση παλαιών χρεών
Στην κατάθεση αρχικού ποσού 141 εκατομμυρίων ευρώ, για χρέη προς τους φαρμακοποιούς έως το τέλος του 2011, προχώρησε τη Δευτέρα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Το ποσό αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως την Τετάρτη.

Θα ακολουθήσει νέα πληρωμή, ύψους 22,7 εκατομμυρίων ευρώ, έως το τέλος Ιανουαρίου. Το ποσό αυτό, αφορά φαρμακοποιούς, οι οποίοι εμφανίζουν τυπικές εκκρεμότητες.

Οι εκκρεμότητες αφορούν φαρμακεία που δεν έχουν υποβάλει δήλωση για το 'κούρεμα' του 3,5% ή όσα εμφανίζονται με κλειστή σύμβαση, λόγω συνταξιοδότησης ή αποχώρησης του φαρμακοποιού από το επάγγελμα.

Ενδέχεται να αφορούν, επίσης, φαρμακεία που εμφανίζονται με πολλαπλές συμβάσεις, λόγω επανειλημμένων μεταβολών.

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) καλεί τους φαρμακοποιούς που έχουν τέτοιες εκκρεμότητες και δεν έχουν πληρωθεί την προκαταβολή του ΟΠΑΔ που καταβλήθηκε τον Μάρτιο, να επικοινωνήσουν με τους Συλλόγους τους.

Μήνυση από φαρμακοποιούς

Στο μεταξύ, μήνυση κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για πλημμελή εξόφληση, κατέθεσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρει ότι 'βάσει των εξαγγελιών της πολιτείας για πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων χρημάτων του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, οι φαρμακοποιοί μέλη του ΦΣΑ, τον οποίο εκπροσωπώ, εξέδωσαν μεταχρονολογημένες επιταγές προς τις φαρμακαποθήκες προμηθευτές τους, πληρωτέες την σήμερον 15.1.2013 για την πληρωμή των φαρμάκων που προμηθεύουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επειδή προ ημερών ο ΕΟΠΥΥ είχε δηλώσει την πρόθεσή του να προβεί σε απευθείας καταβολές στους ατομικούς λογαριασμούς των φαρμακοποιών των χρεών του ΟΠΑΔ έτους 2011, παραβιάζοντας ευθέως την υποχρέωσή του που απορρέει από τη μεταξύ μας συλλογική σύμβαση και επιβάλλει πληρωμή του ΦΣΑ, ο οποίος εν συνεχεία διανέμει τα αντίστοιχα χρήματα στα μέλη του.

Δια των με αριθ. πρωτ. 273/10-1-2013 και 372/11-1-2013 εγγράφων του ΦΣΑ ενημέρωσα τον ΕΟΠΥΥ ότι τα χρήματα θα έπρεπε να κατατεθούν στο Σύλλογό μας προς αποφυγή προβλημάτων που είχαν να κάνουν με το κλείσιμο ανενεργών τραπεζικών λογαριασμών εκ μέρους των δικαιούχων-μελών μας, το κλείσιμο της ASPISBANK και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπου τηρούνταν λογαριασμοί μελών μας, την αλλαγή νομικής μορφής των επιχειρήσεών τους, τη συνταξιοδότησή τους κ.ο.κ.

Στην πράξη αυτή ο ΕΟΠΥΥ προέβη μολονότι την χρονικά πρότερη καταβολή του 25% των χρεών του ΟΠΑΔ, την είχε διενεργήσει απευθείας στο διανεμητικό λογαριασμό του Συλλόγου μας, ως όφειλε.

Εντούτοις, ο ΕΟΠΥΥ, όπως εκπροσωπείται, παρά τις ρητές προειδοποιήσεις του Συλλόγου μας και τη μεταξύ μας συλλογική σύμβαση, επέλεξε να καταθέσει τα χρήματα των δικαιούχων απ’ ευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς μελών μας, τους αριθμούς των οποίων διέθετε στα μητρώα του από την εποχή που το ΙΚΑ πλήρωνε απ’ ευθείας τους φαρμακοποιούς (ήτοι προ της εντάξεώς του στον ΕΟΠΥΥ), χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του ότι πολλοί εξ αυτών των λογαριασμών έχουν κλείσει καθώς οι δικαιούχοι λόγω του ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει από το Σύλλογό μας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες εκατοντάδες επιταγές μελών μας, τα οποία αδυνατούν όλως ανυπαιτίως να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις καθώς η ασυνέπεια των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον Τειρεσία.

Επειδή ο ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση προβαίνει διαρκώς σε καταστρατήγησή της, προς βλάβη των μελών μας.

Επειδή είναι προφανές το έννομο συμφέρον μου να καταμηνύσω την παράνομη αυτή πράξη του ΕΟΠΥΥ που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή πλήθος κόσμου.

Παρακαλώ όπως διατάξετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση αξιοποίνων πράξεων υπό των αρμοδίων προσώπων του ΕΟΠΥΥ, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας, που παραβιάζοντας συμβάσεις και νόμους οδηγούν εν γνώσει τους έντιμους επαγγελματίες και οικογενειάρχες στο χείλος του γκρεμού'.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v