2013: Έτος «φωτιά» για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Deals και αναχρηματοδότηση δανείων στο επίκεντρο των εξελίξεων. Οι επιδιώξεις του Linnaeus, οι επισκέψεις άλλων funds που ερευνούν το τοπίο και τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν. Θετική προδιάθεση δείχνει το ταμπλό.

2013: Έτος «φωτιά» για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Σε έτος-«φωτιά» αναμένεται να εξελιχθεί το 2013 για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, καθώς όλα δείχνουν πως θα υπάρξει έντονη κινητικότητα τόσο στο μέτωπο των deals όσο και στο κομμάτι της αναχρηματοδότησης των τραπεζικών δανείων.

Το θετικό για τον κλάδο είναι πως δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, λόγω του αμυντικού του χαρακτήρα, αλλά και του ότι η πλειονότητα του όγκου των πωλήσεων κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Το θετικό μάλιστα είναι πως με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότερες ξένες αγορές ανοίγουν για τις μεσογειακές ιχθυοκαλλιέργειες.

Ωστόσο, το 2013 ξεκίνησε χειρότερα απ’ ό,τι το 2012. Οι τιμές της τσιπούρας -μετά το γερό ράλι που είχε προηγηθεί- βρίσκονται κοντά στο χαμηλό διετίας, ενώ αντίθετα το κόστος των τροφών αυξήθηκε σημαντικά, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς. Αντίθετα, οι τιμές στο λαβράκι διατηρούνται σταθερές.

Η μεγαλύτερη ωστόσο πρόκληση για τις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου (Νηρέας, Δίας, Σελόντα) είναι το πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα των μεγάλων τραπεζικών δανείων τους, που αθροιστικά κυμαίνονται γύρω στα 450 - 500 εκατ. ευρώ (κλάδος έντασης χρηματοδότησης).

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως ο κλάδος δεν μπορεί να αντέξει να καταβάλλει τόκους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο και πως είναι απίθανο να υπάρξουν θετικές ταμειακές ροές εκατοντάδων εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός.

Ήδη λοιπόν έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες ώστε να επιμηκυνθεί ο δανεισμός και η στάση που τελικά θα επιδείξουν τράπεζες -σε μια περίοδο γενικότερης στενότητας για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα- θα αποτελέσει ίσως τον βασικότερο παράγοντα των εξελίξεων μέσα στη χρονιά.

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο, που όμως σχετίζεται άμεσα και με το προηγούμενο, είναι αυτό των επιχειρηματικών deals. Πολλοί πιστεύουν πως η προσέλκυση νέου χρήματος στον κλάδο, σε συνδυασμό με συνένωση επιχειρηματικών δυνάμεων (συνέργειες και οικονομίες κλίμακας), είναι ο μόνος τρόπος ικανής αντιμετώπισης του προβλήματος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Και πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο η παραπάνω ανάγκη θα γίνεται περισσότερο επιτακτική. Μάλιστα θεωρούν πως το 2013 θα είναι έτος «αναγκαστικών επιλογών», ιδίως σε περίπτωση όπου οι τράπεζες σκληρύνουν τη θέση τους και πιέσουν περισσότερο τις εταιρείες για επιστροφή δανεισμού.


Τα μέχρι τώρα δεδομένα

To Linnaeus Fund που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και σημαντικά μειοψηφικά ποσοστά στους δύο άλλους μεγάλους παίκτες της αγοράς, φαίνεται να είναι εγκλωβισμένο, καθώς έχει τοποθετήσει κάμποσες δεκάδες εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ευοδωθεί ο στόχος του για την τριπλή συγχώνευση Νηρέα, Δία και Σελόντα.

Η αλήθεια είναι πως στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών:

α) Έχουν μιλήσει όλοι με όλους εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει κάποια συζήτηση σε αποτέλεσμα.

β) Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 η Δίας φέρεται να έφτασε κοντά σε τελική συμφωνία με μία εκ των δύο άλλων δυνάμεων όμως οι επαφές δεν ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

γ) Σήμερα η κατάσταση φαίνεται πως είναι στάσιμη στο συγκεκριμένο μέτωπο.

δ) Κατά περιόδους, η φημολογία έχει εμπλέξει στο τραπέζι των πιθανών deals και την Ανδρομέδα, την τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα

ε) Το τελευταίο οκτάμηνο, εκπρόσωποι κάποιων ξένων funds από την Αμερική και την Ευρώπη έχουν χτυπήσει την πόρτα των ελληνικών εταιρειών για πιθανή συνεργασία, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει το παραμικρό. Η βελτίωση του κλίματος για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας πιθανολογείται πως θα αυξήσει το ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες και ιδίως σε ομίλους με σαφή εξαγωγική δραστηριότητα, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως βλέπει θετικότερα τον κλάδο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική άνοδος τιμών, αλλά και τόνωση του όγκου των συναλλαγών στο ταμπλό του Χ.Α., με δραστηριοποίηση, όπως ακούμε, και κάποιων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Έτσι, το τελευταίο εξάμηνο είχαμε άνοδο 128% για τη μετοχή του Νηρέα, 115,3% για τον τίτλο της Σελόντα και 48% για τη μετοχή της εταιρείας Γαλαξίδι. Αντίθετα, ο τίτλος της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες υποχώρησε 32%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v