Αττική: Ξεκινούν έργα βιολογικού καθαρισμού

Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο για τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα δίκτυα αποχέτευσης της Αττικής, αρχίζει να εμφανίζεται φως στο τούνελ για τους κατοίκους της περιοχής. Τι σχεδιάζεται.

Αττική: Ξεκινούν έργα βιολογικού καθαρισμού
Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο για τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα δίκτυα αποχέτευσης της Αττικής, αρχίζει να εμφανίζεται φως στο τούνελ για τους κατοίκους της περιοχής.

Επειτα από σχεδόν δύο χρόνια προσφυγών και καθυστερήσεων, εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για το βιολογικό καθαρισμό Κορωπίου – Παιανίας και το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ προχωρά και ο βιολογικός της Ραφήνας.

Αλλά και στο δήμο Σαρωνικού τρέχουν για να προχωρήσουν το έργο κατασκευής δικτύου που θα συνδέεται με την Ψυττάλεια, ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Εξακολουθούν, όμως, τα προβλήματα στο Θριάσιο, παρά το γεγονός πως έχει κατασκευαστεί ο βιολογικός και το μεγαλύτερο τμήμα των δικτύων αποχέτευσης.

Το 2003 παραδόθηκε η μελέτη που προέβλεπε τη δημιουργία τριών βιολογικών καθαρισμών: Στο αεροδρόμιο Σπάτων (κατασκευάστηκε και λειτουργεί, αλλά εξυπηρετεί μόνο το αεροδρόμιο), στα βόρεια Μεσόγεια (για εξυπηρέτηση Σπάτων και Ραφήνας) και στα κεντρικά Μεσόγεια (Παιανία – Κορωπί).

Το αρχικό σχέδιο ναυάγησε όταν οι κάτοικοι κέρδισαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το βιολογικό της Ραφήνας. Τώρα η εικόνα αρχίζει να αλλάζει.

Στο Κορωπί, το έργο ήταν προϋπολογισμού περί τα 112 εκατ. ευρώ και ο μειοδότης το αναλαμβάνει με πολύ μεγάλη έκπτωση (η προσφορά του ήταν κοντά στα 80 εκατ. ευρώ).

Θετικές είναι, όπως εξήγησαν χθες στελέχη της ΕΥΔΑΠ (που είχε αναλάβει το σχεδιασμό των έργων), και οι εξελίξεις στη Ραφήνα καθώς φαίνεται πως αποσύρονται οι προσφυγές και υπάρχει συμφωνία κατοίκων για το βιολογικό που θα καλύπτει Ραφήνα, Σπάτα, Αρτέμιδα.

Εξαιτίας των καθυστερήσεων, όμως, το έργο δεν εξασφάλισε τα απαραίτητα κοινοτικά κονδύλια. Ούτε υπάρχει χρόνος ώστε να ενταχθεί και να συμβασιοποιηθεί εντός του ΕΣΠΑ. Γι' αυτό και (αν δεν αλλάξουν γνώμη αυτοί που είχαν προσφύγει και το καθυστέρησαν) θα ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Στο δήμο Σαρωνικού η δημοτική αρχή έχει αναλάβει να προχωρήσει έργο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή δικτύου μέσω του οποίου θα γίνεται διοχέτευση των λυμάτων από πολλές περιοχές στην Ψυττάλεια.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου υπέγραψε αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν την ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Περιβάλλον" (του ΕΣΠΑ) των έργων μεταφοράς λυμάτων της Παλλήνης και της Ανθούσας στην Ψυττάλεια, ενώ αρχικά προβλεπόταν η κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στα Βόρεια Μεσόγεια.

Στις 10/5/2012 υπογράφτηκαν άλλες δύο αποφάσεις, οι οποίες εντάσσουν τα δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Καλυβίων Θορικού στο ίδιο πρόγραμμα για μεταφορά στην Ψυττάλεια. Ηδη, πάντως, οι φορείς του Πειραιά ζητούν αντισταθμιστικά οφέλη ή αλλαγή του σχεδιασμού που προωθεί η κυβέρνηση για περαιτέρω επιβάρυνση της Ψυττάλειας.


Πρόβλημα στο Θριάσιο

Στο Θριάσιο, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιστροφής των κοινοτικών κονδυλίων (30 εκατ. ευρώ) που έλαβε για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, καθώς το έργο έχει παραδοθεί από το 2011, αλλά υπολειτουργεί γιατί δεν υπάρχει το δίκτυο αποχέτευσης!

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στο αποχετευτικό δίκτυο αποδίδονται τόσο στις αρχαιολογικές ανασκαφές (κυρίως στην Ελευσίνα), όσο και στην αδυναμία / άρνηση των κατοίκων της περιοχής να πληρώσουν τα 500 ευρώ που απαιτούνται για τη σύνδεση του σπιτιού τους με το φρεάτιο.

Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν τους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλία και τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής. Εγκαινιάστηκαν πανηγυρικά το 2011 προκειμένου να αποφευχθούν τα πρόστιμα από τις Βρυξέλλες και να μην επιστραφούν τα κοινοτικά κονδύλια. Θα λειτουργήσουν όταν υπάρξει σύνδεση των δικτύων αποχέτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v