Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαλλαγή από τη θεώρηση βιβλίων & τιμολογίων

Τέλος στη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων βάζει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, αλλά όχι προς ιδιώτες.

Απαλλαγή από τη θεώρηση βιβλίων & τιμολογίων
Τέλος στη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων βάζει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, αλλά όχι προς ιδιώτες.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, μπορούν να αντικαταστήσουν τις «τρυπημένες» αποδείξεις από αθεώρητα τιμολόγια και να τηρούν, επίσης αθεώρητο, το απλογραφικό τους βιβλίο.

Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι είναι επί της ουσίας μισθωτοί, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι, εφόσον εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να αγοράσουν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν, να το σφραγίσουν και να το χρησιμοποιήσουν, βάζοντας στο... αρχείο το δελτίο παροχής υπηρεσιών με τη θεώρηση και τις…τρύπες από την εφορία.

Όπως εξηγούν λογιστές, προϋπόθεση για την έκδοση αθεώρητων τιμολογίων είναι η παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και να μην ανοίξει στο όνομα της απλοποίησης ένα ακόμα παράθυρο φοροδιαφυγής.

Επισημαίνουν ακόμα ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στο δελτίο παροχής υπηρεσιών τους κενά φύλλα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κανονικά και στη συνέχεια να αγοράσουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών τα οποία θα πρέπει να αριθμήσουν και να σφραγίσουν, χωρίς όμως να απαιτείται να πάνε στην εφορία για τρύπημα.

Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή και κατά την πληρωμή παρακρατείται ποσοστό 20%, ενώ δεν αλλάζει τίποτα και ως προς τους υπόχρεους σε ΦΠΑ.

Με τον νέο ΚΦΑΣ επέρχονται παράλληλα οι παρακάτω αλλαγές όσον αφορά τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων:

1. Θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα συνεχίσουν να εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιώτες μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων για τις αμοιβές που εισπράττουν.

2. Αθεώρητα τιμολόγια ή τιμολόγια χωρίς σήμανση από ειδικούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς μπορούν πλέον να εκδίδουν και οι επιχειρήσεις πώλησης αγαθών για πωλήσεις που πραγματοποιούν προς άλλες επιχειρήσεις.

3. Τα δελτία αποστολής καθώς και τα τιμολόγια που εκδίδονται συνενωμένα με δελτία αποστολής θα πρέπει να είναι θεωρημένα ή να φέρουν σήμανση από ειδικό ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.

4. Οι αποδείξεις λιανικής πώλησης για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με την τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό.

5. Αθεώρητα θα είναι στο εξής το βιβλίο εσόδων – εξόδων (απλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά, το βιβλίο απογραφών ή καταστάσεις απογραφής, το Μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων (διπλογραφικά), βιβλίο απογραφών και ισολογισμών (διπλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά και το ημερολόγιο μεταφορά χειρόγραφο ή μηχανογραφικό.

6. Θεωρημένα θα πρέπει να είναι τα πρώην πρόσθετα βιβλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v