Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υποχώρηση της ζήτησης στα διαγνωστικά κέντρα

Νέα υποχώρηση σημείωσε το 2011 η κίνηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και των υψηλών χρεών των δημόσιων ταμείων και κυρίως του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.

Νέα υποχώρηση της ζήτησης στα διαγνωστικά κέντρα
Νέα υποχώρηση σημείωσε το 2011 η ζήτηση υπηρεσιών ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τα υψηλά χρέη των δημόσιων ταμείων και κυρίως του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν δυσχέρειες στη λειτουργία του κλάδου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 2011 η ζήτηση των υπηρεσιών ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας υποχώρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά καθώς η οικονομική κρίση και το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών προκάλεσε μείωση της κίνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μετατόπιση της ζήτησης στις δημόσιες υπηρεσίες όπου οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες.

Ενδεικτικά, ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες υπηρεσίες το 2011 αυξήθηκε κατά 18%, ενώ οι επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας κατά 22%.

Σημειώνεται ακόμη ότι το Φεβρουάριο του 2012 ο ΕΟΠΠΥ υπέγραψε σύμβαση με όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του μπορούν να πραγματοποιούν παρακλινικές εξετάσεις με την συμμετοχή ανά εξέταση να αγγίζει το 15%. Παράλληλα, προέβη σε κατάργηση του πλαφόν που ίσχυε μέχρι σήμερα για τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούσε κάθε κέντρο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κύριο πρόβλημα των εταιρειών είναι η μειωμένη ρευστότητα λόγω της καθυστερημένης είσπραξης των οφειλών από τα δημόσια ταμεία και της δυσχερούς πλέον τραπεζικής χρηματοδότησης.

Χαρακτηριστικά, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα για την πενταετία 2007-2011 ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την 1η/1/2012 προστέθηκαν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ως προς την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, αδυναμία εξόφλησης προμηθευτών κ.ά. Ακόμα, τα κρατικά τιμολόγια βάσει των οποίων αποζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά και σταθερά επίπεδα για περισσότερο από μια 15ετία.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 210 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Ο αθροιστικός Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2011 διαμορφώθηκε σε 363 εκατ. ευρώ (-3,1% από το 2010), ενώ το 70% των εταιρειών εμφάνισε μειωμένα έσοδα.

- Τα ΚΠΦ υπέστησαν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση, η οποία έφτασε το -20,3% σε 45,42 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση στα ΚΠΤΦΑ ήταν ηπιότερη (-6,4% σε 82 εκατ. ευρώ).

- Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια λειτουργικών και προ φόρων αποτελεσμάτων μειώθηκαν σε 20,6%, και σε 11,1% αντίστοιχα.

- Η γενική ρευστότητα διατηρείται διαχρονικά σε υψηλά επίπεδα (1,64 για το 2011) κυρίως λόγω του σημαντικού ύψους των Απαιτήσεων που προκαλούν οι καθυστερημένες πληρωμές των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων (αποτέλεσαν το 42% του συνολικού Ενεργητικού για το 2011).

- Ο Εμπορικός Κύκλος του δείγματος διαμορφώθηκε σε αρνητικό επίπεδο (-8 ημέρες). Το διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διευρύνθηκε στους 7 μήνες, ενώ το διάστημα λήψης πίστωσης από τους προμηθευτές διαμορφώθηκε στους 7,5 μήνες.

- Ο δείκτης των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια βελτιώθηκε σε επίπεδο κάτω από 1 προς 1.

- Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) διαμορφώθηκε σε 21%, από 26,3% το 2010.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Hellastat για την πορεία του κλάδου των διαγωνστικών κέντρων το 2011 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v