Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκοινωνίες:Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η ΣΤΑΣΥ

Ούτε αύριο Κυριακή δεν θα λειτουργήσει το Μετρό, το οποίο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη λόγω απεργίας των εργαζομένων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Συγκοινωνίες:Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η ΣΤΑΣΥ
Η Διοίκηση της εταιρίας Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου με το άνοιγμα των αρμοδίων δικαστηρίων θα κινήσει την νόμιμη διαδικασία, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της "η απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας δεν είναι ανέλεγκτη αλλά υπόκειται στους περιορισμούς τόσο του άρθρου 25 παρ. 3 του Συντάγματος όσο και το άρθρο του 281 ΑΚ (Περί καταχρηστική άσκησης του δικαιώματος).

Η νόμιμη ενάσκηση του απεργιακού δικαιώματος μεταξύ των άλλων απαιτεί από τα σωματεία των εργαζομένων: α) να προειδοποιήσουν την εταιρεία 24 τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της χωρίς στη προθεσμία αυτή να συμπεριλαμβάνονται οι εξαιρέσιμες ημέρες και αυτή του Σαββάτου β) να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα και τους λόγους που τα θεμελιώνουν, προ τεσσάρων πλήρων ημερών, με έγγραφο που κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή στην εταιρεία (ως εργοδότη), στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που ασκεί την σχετική εποπτεία και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας γ) να διαθέσουν προσωπικό προς αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια των εν λόγω στάσεων και δ) να προσκαλέσουν την εταιρεία σε δημόσιο διάλογο.

Τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ Α.Ε εξαγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Στις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι απαραίτητη η τήρηση των προθεσμιών του Νόμου για την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων καθότι απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για την ενημέρωση και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού από άλλα μεταφορικά μέσα", τονίζει η ανακοίνωση της διοίκησης.

Δεν λειτούργησε σήμερα το Μετρό

Ούτε σήμερα Κυριακή δεν λειτούργησε το το Μετρό, το οποίο έχει τεθεί "εκτός" από την Πέμπτη λόγω απεργίας των εργαζομένων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Λειτουργίας Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) ανακοίνωσε ότι προκήρυξε απεργία για την Κυριακή από την έναρξη ως λήξη της λειτουργίας του Μετρό σε διαμαρτυρία για την ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο, όπου αυτομάτως καταργεί την Σ.Σ.Ε. 

Το ΣΕΛΜΑ υποστήριξε ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο διαλόγου ο οποίος, σημείωσε, αποδείχθηκε προσχηματικός και ζητά από την ηγεσία του υπουργείου την ύστατη στιγμή να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του εργασιακού καθεστώτος.

Κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζομένων ωστόσο, τονίζουν, υπάρχουν όρια και όροι ενώ ξεκαθαρίζουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση.

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι κίνησεις του ΣΕΛΜΑ, το οποίο μοιάζει να έχει αυτονομηθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα σωματεία των εργαζόμενων στην σταθερή τροχιά αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες γενικότερα, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων.

Στάσεις εργασίας Δευτέρα και Τρίτη

Το συντονιστικό όργανο αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την Δευτέρα με τη μορφή στάσεων εργασίας.

Ειδικότερα αποφασίστηκε ότι την Δευτέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – ΤΡΑΜ), θα λειτουργήσουν από τις 08:00 π.μ. έως τις 16:00.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας (ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – ΤΡΑΜ), από τις 12:00 έως τις ως τις 16:00.

Επίσης την Τρίτη το πρωί πρόκειται να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη όλων των Σωματείων των εργαζομένων στις Συγκοινωνίες στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για το συντονισμό της παραπέρα δράσης.

Στη σύσκεψη του Σαββάτου σύσκεψη συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων στην ΣΤΑ.ΣΥ. καθώς και εκπρόσωποι των εργαζόμενων στον ΟΣΕ.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως είναι σαφές ότι Κυβέρνηση και τρόικα δεν ενδιαφέρονται μόνο να ισοπεδώσουν τους μισθούς των εργαζομένων επιβάλλοντας στους εργαζόμενους την πέμπτη (5η) κατά σειρά μείωση των αποδοχών μας τα τελευταία 2,5 χρόνια, αλλά επιδιώκουν να διαλυθεί ο θεσμός των Σ.Σ.Ε. ώστε να μπορέσουν να αποδυναμώσουν τη δράση των Συνδικάτων και ευκολότερα να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία σε ιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v