Επιδείνωση του κλάδου βιομηχανικών αερίων το 2011

Μείωση πωλήσεων και ζημίες εμφάνισε το 2011 ο κλάδος των βιομηχανικών αερίων, καθώς έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την υποχώρηση της δραστηριότητας βασικών κλάδων/πελατών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Επιδείνωση του κλάδου βιομηχανικών αερίων το 2011
Μείωση πωλήσεων και ζημίες εμφάνισε το 2011 ο κλάδος των βιομηχανικών αερίων, καθώς έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την υποχώρηση της δραστηριότητας βασικών κλάδων/πελατών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Ειδικότερα, η μειωμένη παραγωγή τομέων όπως οι χημικές πρώτες ύλες, τα τρόφιμα, η οικοδόμηση, η βιομηχανία χάρτου κ.λπ. οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης προϊόντων του κλάδου το 2011.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική δραστηριότητα το 2011 υποχώρησε κατά 8,2%, περιορίζοντας τη ζήτηση για βιομηχανικά αέρια. Επιπλέον, η παραγωγή της χημικής βιομηχανίας υποχώρησε κατά 4,4%, ενώ των εταιρειών τροφίμων κατά 2,7%.

Επίσης, σύμφωνα με την Hellastat, μειονέκτημα αποτελεί το υψηλό μέγεθος των απαιτήσεων λόγω των καθυστερημένων πληρωμών των πελατών, γεγονός που δεικνύει τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο κλάδος κυριαρχείται από δύο πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά μέσω των θυγατρικών τους.

Επιπλέον, αναδεικνύεται ότι η εφαρμογή του Κανονισμού REACH συνεπάγεται σημαντικά κόστη για τις εταιρίες του κλάδου. Ειδικότερα, οι εμπορικές εταιρίες επιβαρύνονται κυρίως με έμμεσα διαχειριστικά κόστη προκειμένου να τηρήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη συνεργασία τους με οίκους του εξωτερικού (π.χ. έντυπα στην ελληνική γλώσσα κ.λπ.).

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 14 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας βιομηχανικών αερίων το 2011 σημείωσε κάμψη κατά 4,9%, στα €105,28 εκατ. Οι 9 από τις 14 επιχειρήσεις εμφάνισαν χαμηλότερες πωλήσεις, με τη μέση μείωση να σχηματίζεται στο -7,1%, έναντι -4,5% για την τελευταία τριετία.

- Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 31%, στα €16,43 εκατ. Κατεγράφησαν επίσης προ φόρων ζημίες ύψους σχεδόν €6 εκατ., έναντι κερδών €7 εκατ. το προηγούμενο έτος.

- Το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους υποχώρησε ελαφρώς, παραμένοντας όμως στο υψηλό 45,4%.

- Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκε σε 12,6% (+3 μονάδες από το 2010). Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης των προ φόρων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε στο αρνητικό -2,9%.

- Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας του κλάδου διαμορφώθηκαν σε 1,45 και 1,10 αντίστοιχα.

- Ο εμπορικός κύκλος σχηματίστηκε στους 6 μήνες. Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε 277 ημέρες, ενώ τα αποθέματα διακρατήθηκαν για σχεδόν 3 μήνες.

- Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2011 αυξήθηκε ελαφρώς σε 1,7 προς 1.

- Η μέση αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων RoE επιδεινώθηκε περαιτέρω σε -2,3% το 2011.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Hellastat για την πορεία του κλάδου των βιομηχανικών αερίων το 2011 στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v