ΕΟΠΥΥ: Πίστωση 1,67 δισ. για χρέη 1,87 δισ. ευρώ

Σε 1,67 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που μπήκε σε λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ για εξόφληση παλαιών οφειλών ύψους 1,87 δισ. Σκληρή ανακοίνωση από γιατρούς, προειδοποιούν για ολική αναστολή υπηρεσιών.

ΕΟΠΥΥ: Πίστωση 1,67 δισ. για χρέη 1,87 δισ. ευρώ
Σε 1,67 δισ. ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό που μπήκε ήδη σε λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ για εξόφληση παλαιών οφειλών προς φαρμακευτικές εταιρίες, κλινικές και γιατρούς.

Το ύψος της ονομαστικής οφειλής του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 1,87 δισ. ευρώ. Επομένως, η μεσοσταθμική έκπτωση από την άθροιση ανέρχεται στο 11%.

Όπως αποφασίστηκε χθες σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΛΚ, η κυβέρνηση προχωρά σε 'κούρεμα' 8% έως 20% των παλαιών χρεών του ΕΟΠΥΥ, μετέδωσε το iatronet.gr.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας των προηγουμένων ετών.

Αποφασίστηκε περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως το προς ποσοστό της ανά κατηγορία παρόχων, λαμβανομένου υπόψιν άλλων μειώσεων οι οποίες, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το claw back και το rebate σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας. Οι υπόλοιπες μειώσεις κυμαίνονται από 8% έως και 20% επί των οφειλομένων.


Νέα σύσκεψη

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο γενικός γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε αυτή τη συνάντηση ορίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της προηγηθείσας διυπουργικής, ενώ διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού.

Όχι στο κούρεμα, λένε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Σκληρή ανακοίνωση για τις αποφάσεις εξέδωσε η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, όπου σημειώνουν:

"Με αγανάκτηση και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε το αποτέλεσμα της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, όπου αποφασίστηκε μονομερώς και χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, με τους φορείς των ιατρών, να "κουρευτούν" από 8% - 20% τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς του ιατρούς - τα εργαστήρια - τα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές. Το νέο αυτό "κούρεμα" έρχεται σε συνέχεια του κουρέματος στις ιατρικές αμοιβές από 20 σε 10 ευρώ και του κουρέματος στις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 25% !

Εντύπωση μας προκαλεί η άνιση μεταχείριση των ιατρών σε σχέση με τον φαρμακευτικό κλάδο όπου το "κούρεμα" ήταν μόλις 3,5%. Για άλλη μία φορά η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για τις συνέπειες των αποφάσεων στην ζωή και την επαγγελματική επιβίωση των πολιτών. Αν επιβληθεί αυτή η μονομερής απομειώσει των οφειλών, εκατοντάδες ιατρεία και εργαστήρια θα οδηγηθούν σε αναστολή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενοι θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας μαζί με το 25% του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη εκεί.

Την στιγμή που κάποιοι μιλούν για ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να απομυζούν την εργασία και τις οικονομίες των πολιτικών. Την στιγμή που κάποιοι μονομερώς "κουρεύουν", κάποιοι άλλοι δεν αποδέχονται αντίστοιχο "κούρεμα" στα δάνεια που έχουν χορηγήσει έναντι αυτών των οφειλών, ενώ το ίδιο το κράτος αρνείται το "κούρεμα" των οφειλών των πολιτών προς την εφορία.

Τραγικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί ιατροί, ιδιαίτερα οι εργαστηριακοί να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους !

Η απόφαση για 20% "κούρεμα" θα στοιχήσει στον κλάδο των ιατρικών υπηρεσιών πάνω από 300000000 ευρώ ! Και ενώ "κουρεύουν" τα παλαιά χρέη, τα νέα χρέη συνεχίζουν και αυξάνουν, καθώς ιατροί και εργαστήρια έχουν να πληρωθούν για ιατρικές επισκέψεις από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις από τον Ιούλιο του 2012. Μόνο για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει πάνω από 300 εκ. ευρώ. Δεν φτάνει όμως αυτό , ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καν αποστείλει τις συμβάσεις των ιατρών στους δικαιούχους με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην μπορούν να βρουν ιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

Η ελληνική κοινωνία και το σύνολο των ιατρών, καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την πολιτική του "Δεν Πληρώνω". Καλούμε την Ελληνική Κοινωνία και τους ιατρούς να μην αποδεχθούν την παράνομη απομείωση των οφειλών του κράτους προς τους πολίτες του. Ζητούμε την πλήρη εξόφληση των οφειλών και καλούμε τους ιατρούς να προχωρήσουν σε όλες τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που το κράτος τους χρωστά με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Σε κάθε περίπτωση η προοπτική ολικής αναστολής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, από το σύνολο των ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών υγείας, είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο!"

ΙΣΑ: Εκπτώσεις στα δεδουλευμένα 3 ετών

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος "Μετά την απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης που ελήφθη σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, του υπουργού Υγείας, κ. Λυκουρέντζου, του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Σαλμά, αποτελεί πλέον μια οδυνηρή πραγματικότητα το 'κούρεμα' έως και 20% των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς μέλη μας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ποσοστιαία μείωση (από 8% έως και 20%) επί των οφειλομένων στους γιατρούς, ενώ παράλληλα οριστικοποιήθηκε η διαδικασία της μερικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των γιατρών από τα ταμεία που σύστησαν τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει σε όλους τους ιθύνοντες που αποφασίζουν ποιος εργαζόμενος θα πληρωθεί και πόσο, ότι:

1) Οι γιατροί μας, 3 χρόνια απλήρωτοι, έχουν καταρρακωθεί σε όλα τα επίπεδα και αντιμετωπίζουν σοβαρά πλεον πρόβλημα για την καθημερινή τους επιβίωση

2) Αυτοί οι λειτουργοί Υγείας, τόσο μέσα από την εργασία τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και μέσα από την νοσοκομειακή περίθαλψη, στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Καλούμε όλους τους υπεύθυνους των αρμόδιων Υπουργείων να προβούν στην άμεση και δίκαιη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών μας: την άμεση αποπληρωμή τόσο των ιατρικών επισκέψεων των κλινικών γιατρών, όσο και των ιατρικών πράξεων των εργαστηριακών γιατρών (βιοπαθολόγων, ακτινολόγων, κλπ) αλλά και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, έτσι όπως γίνεται σε κάθε άλλη ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία της Ευρώπης.

Θεωρούμε ότι ο στοιχειώδης σεβασμός της ελληνικής Πολιτείας στον έλληνα γιατρό που καθημερινά καταθέτει τον εαυτό του στο ιατρικό λειτούργημα, είναι η στήριξη της επιβίωσής του, ώστε να συνεχίσει να ασκεί την ιατρική στη χώρα του με αξιοπρέπεια και ηθική".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v