Τράπεζες: Ζητούν χρόνο για να βρουν το χρήμα

Η παράταση στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης και η προσδοκία για βελτίωση κλίματος και αλλαγές. Στα 18,5-19,5 δισ. οι ΑΜΚ. Πού βγαίνει ο λογαριασμός για Alpha, Πειραιώς. Tι γίνεται με ΕΤΕ - Eurobank.

Τράπεζες: Ζητούν χρόνο για να βρουν το χρήμα
Περισσότερος χρόνος για να βρουν χρήμα από ιδιώτες και να εξασφαλίσουν την ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΜΚ θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, στις τράπεζες καθώς η κυβέρνηση και η τρόικα αντιλαμβάνονται την πρακτική δυσκολία να συμπέσουν χρονικά αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 19 δισ. ευρώ.

Παρότι τυπικά το MoU μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας προβλέπει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου και η εξυγίανση των μη βιώσιμων τραπεζών έως τα τέλη Ιουνίου, στην πράξη το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί.

Και αυτό διότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, στην περίπτωση βέβαια επιτυχούς έκβασης της δημόσιας προσφοράς, και εν συνεχεία η Εθνική να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η αύξηση της ΕΤΕ τοποθετείται τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Περισσότερο χρόνο θα ήθελαν και οι υπόλοιπες διοικήσεις των συστημικών τραπεζών καθώς προσβλέπουν, αφενός, στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος για την ελληνική οικονομία, αφετέρου σε τροποποιήσεις κρίσιμων όρων της ανακεφαλαιοποίησης, όπως η τιμή άσκησης των warrants.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση μιας μεγάλης αποκρατικοποίησης (πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ή του 33% του ΟΠΑΠ) μέσα στους επόμενους μήνες θα ενισχύσει σημαντικά το θετικό κλίμα, μειώνοντας περισσότερο το ρίσκο χώρας και διευρύνοντας την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.

Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση μεγάλων ξένων τραπεζών οι οποίες έχουν διενεργήσει διερευνητικές επαφές για ενδεχόμενη ανάληψη ρόλου αναδόχου στις ΑΜΚ των εγχώριων τραπεζών.

«To re-pricing που συνοδεύει την ανάκαμψη της χώρας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μίνι 1999», σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι αν παραμείνει η αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν αποκλίνει των στόχων της θα αυξηθούν και οι τοποθετήσεις ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα είναι ευκολότερη, σύμφωνα με τον ίδιο, η διενέργεια των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών και η κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, εφόσον βεβαίως δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα μέσω της τροποποίησης των όρων άσκησης των warrants.

«Ενδεχόμενη περαιτέρω βελτίωση του κλίματος θα διευκολύνει την κυβέρνηση και την τρόικα να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, ώστε οι τράπεζες να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα», εκτιμά το ίδιο στέλεχος, συμπυκνώνοντας τα στρατηγικά οφέλη από την καθυστέρηση της διενέργειας των ΑΜΚ.


Στα 18,5 με 19,5 δισ. το ύψος των ΑΜΚ

Το ύψος, άλλωστε, των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες θα προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες ανέρχεται στα δυσθεώρητα επίπεδα των 18 - 19 δισ. ευρώ, με ενδεχόμενο να αυξηθεί περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα κληθούν να βάλουν στις ΑΜΚ τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για να διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων τραπεζών ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε 40,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ. αντιστοιχούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ 9,75 δισ., Alpha 4,57 δισ., Eurobank 5,83 δισ. και Πειραιώς 7,3 δισ.).

Σύμφωνα με αναλυτές, από τα τουλάχιστον 27,5 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν οι τράπεζες τα 18,5 - 19,5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και τα υπόλοιπα 4,6 δισ. ευρώ με έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Και αν το ύψος των CoCos μπορεί να μειωθεί εφόσον αναγνωριστεί, μερικώς, στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών ο αναβαλλόμενος φόρος, το ύψος των ΑΜΚ μόνο να αυξηθεί μπορεί αν γίνει αποδεκτό το αίτημα της Εθνικής να επικαιροποιηθούν οι κεφαλαιακές της ανάγκες βάσει του αναθεωρημένου business plan που θα υποβάλει.


Στα 5,9 δισ. η ΑΜΚ της Πειραιώς

Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μοναδική που έχει ξεκαθαρίσει επισήμως το ύψος τόσο της ΑΜΚ όσο και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών που θα εκδώσει.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκεψη, μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ότι θα προχωρήσει σε ΑΜΚ τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ θα είναι η αύξηση που αναλογεί στο υγιές τμήμα της ΑΤΕ και η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.

Επιπρόσθετα, η Πειραιώς θα εκδώσει και CoCos 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που ενδέχεται να μειωθεί, εφόσον αναγνωριστεί στα εποπτικά κεφάλαια μέρος του αναβαλλόμενου φόρου.


Προς ΑΜΚ 2,57 δισ. ευρώ η Alpha

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, έχει βάλει ως θέμα της επικείμενης γενικής συνέλευσης την έκδοση CoCos έως 2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση κεφαλαίου, στην οποία θα προχωρήσει, ανέρχεται τουλάχιστον σε 2,57 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, ακόμη και αν ολοκληρωθεί η τυπική μεταβίβαση της Εμπορικής με αντίτιμο 1 ευρώ στην Alpha, το ύψος των κεφαλαιακών της αναγκών και επομένως της ΑΜΚ δεν θα αλλάξει. Και αυτό γιατί έχει δοθεί η οδηγία να μην προσμετρηθεί στις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών η τυχόν κεφαλαιακή υπερεπάρκεια πιστωτικών ιδρυμάτων που εξαγοράζουν.


Ανοιχτός ο λογαριασμός για Εθνική - Eurobank

Τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα για την Εθνική. Το υπό διαμόρφωση σχήμα Εθνικής - Eurobank έχει αθροιστικά κεφαλαιακές ανάγκες 15,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών περίπου τα 10 - 11 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα καλυφθούν με ΑΜΚ και τα υπόλοιπα με CoCos.

Ο λογαριασμός όμως της ΑΜΚ ενδέχεται να αυξηθεί περισσότερο εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα της Εθνικής να επικαιροποιηθούν οι κεφαλαιακές της ανάγκες βάσει του αναθεωρημένου business plan που θα καταθέσει.

Η διοίκηση της Εθνικής δήλωσε και επίσημα την πρόθεσή της να ζητήσει πρακτικά αναθεώρηση προς τα άνω των κεφαλαιακών της αναγκών ώστε να έχει την ευχέρεια να σχηματίσει υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στόχος της, όπως αναφέρει, είναι να διαμορφωθεί ένας «θωρακισμένος, απόλυτα εξυγιασμένος και διεθνώς αξιόπιστος όμιλος, που θα έχει ευχερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μόλις εξαλειφθούν οι περιοριστικοί παράγοντες της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v