Επιστρέφει στην κυκλοφορία το μετρό

Θέμα χρόνου είναι η επαναλειτουργία του μετρό καθώς τα φύλλα επίταξης έχουν παραδοθεί στους περισσότερους εργαζόμενους, οι οποίοι παραλαμβάνοντάς τα προσέρχονται στα αμαξοστάσια.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Επιστρέφει στην κυκλοφορία το μετρό
Θέμα χρόνου είναι η επαναλειτουργία του μετρό καθώς τα φύλλα επίταξης έχουν παραδοθεί στους περισσότερους εργαζόμενους οι οποίοι, παραλαμβάνοντάς τα, προσέρχονται στα αμαξοστάσια.

Από την πλευρά της διοίκησης επισημαίνεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επαναλειτουργία του μέσου καθώς, μετά από τόσες ημέρες ακινησίας, θα πρέπει να προηγηθούν έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μετακινήσεων.

Προτεραιότητα δίνεται στην επαναλειτουργία του μετρό, ενώ θα ακολουθήσει η λειτουργία ηλεκτρικού και τραμ.

Να σημειωθεί ότι εκτός λειτουργίας βρίσκονται επίσης λεωφορεία και τρόλεϊ. Η διοίκηση της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των απεργιών που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι.

Επίσης σήμερα δεν κυκλοφορούν ούτε οι συρμοί του προαστιακού στη γραμμή Πειραιάς - Αθήνα - Αεροδρόμιο - Κιάτο αλλά ούτε και στη γραμμή Πειραιά - Αθήνα - Χαλκίδα.
Ωστόσο είναι άγνωστο τι θα πράξουν οι εργαζόμενοι στις οδικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ εφόσον επαναλειτουργήσουν τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.


Ικανοποίηση Χατζηδάκη για την επαναλειτουργία του μετρό

Την ικανοποίησή του για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μετρό εξέφρασε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει μόνο μία επιλογή να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις.

Ολόκληρη η δήλωσή του υπουργού έχει ως εξής «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και να πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών. Για αυτό δεν έχει καμία δυνατότητα παρά μόνο να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Σταθερής Συγκοινωνίες που έβαλαν και πάλι μπροστά τα μέσα, αλλά πιο ικανοποιημένοι είναι οι επιβάτες.

Ο δρόμος έχει σίγουρα δυσκολίες αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτή την πορεία όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε».


Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

Η απόφαση που ελήφθη χθες στην πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη όχι μόνο με τους εργαζόμενους στη σταθερή τροχιά αλλά και με το σύνολο των απασχολούμενων στις συγκοινωνίες: στο πλευρό των συνδικάτων της ΣΤΑΣΥ έσπευσαν να ταχθούν οι συνάδελφοί τους στις οδικές συγκοινωνίες και στον σιδηρόδρομο, που ξεκίνησαν ήδη απεργίες, σημειώνοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν έως ότου αρθεί η επίταξη.

Πρόκειται για απόφαση που φέρνει και ενδοκυβερνητικές τριβές, ήπιες προς ώρας, καθώς η ΔΗΜΑΡ διαφώνησε με την επιλογή -κάνοντας λόγο για ακραία συμπεριφορά- ενώ, αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ επικρότησε.


Γιατί το… τραβάει η κυβέρνηση

Στην κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε επίταξη των απεργών μέτρησε η εικόνα χάους που εμφανίζει, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, η πρωτεύουσα, όπου οι πολίτες όχι μόνο ταλαιπωρούνται, περνώντας ατελείωτες ώρες στους δρόμους, αλλά και πλήττονται οικονομικά, σε μια εποχή όπου οι δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση επίταξης ήταν μονόδρομη επιλογή από τη στιγμή που η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς διακρίσεις, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την ομαλή συνέχιση της εκταμίευσης των δόσεων προς τη χώρα μας.

Τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος των απεργών, όπως το διατύπωσαν χθες, για έναρξη συνομιλιών προκειμένου να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είναι βέβαιο, λένε, ότι θα προκαλούσε αντίστοιχα αιτήματα από εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αναμένουν στη… γωνία την έκβαση αυτής της απεργίας για να διεκδικήσουν και εκείνοι τα ανάλογα.

Επίσης, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα που ακολουθούν, κατ’ εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, είναι σκληρά για τους πολίτες και τυχόν κυβερνητική υποχώρηση τώρα, στα αιτήματα των απεργών του μετρό, θα έθετε σε κίνδυνο την εφαρμογή και των υπόλοιπων μέτρων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επίδειξη πυγμής ήταν περίπου μονόδρομος


Σαμαράς: Όχι στα λάθη του παρελθόντος

Το στίγμα της κυβερνητικής γραμμής το έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας χθες την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων.

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στον λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι' αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!».

Είχε προηγηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων».

Ο υπουργός σημείωσε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει αμέσως στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές, οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη Δικαιοσύνη.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.


Η ΓΣΕΕ καλύπτει τις απεργίες στα ΜΜΜ

Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη οδήγησε την ΓΣΕΕ να λάβει απόφαση με την οποία στηρίζει και καλύπτει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ κινητοποιήσεις εξήγγειλαν τα εργατικά κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

Όπως σημειώνουν, στην περίπτωση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες υπάρχει σε ισχύ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η μετενέργεια της οποίας δεν έχει λήξει. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιβολή μιας νέας μισθολογικής πραγματικότητας βάλλει ευθέως τα δικαιώματα των εργαζομένων, πόσο μάλλον που γίνεται μονομερώς και χωρίς διάλογο.

Σήμερα ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Επίσης, ακινητοποιημένος θα παραμείνει και ο προαστιακός σιδηρόδρομος καθώς και τα τρένα που εξυπηρετούν τη γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα. Από αύριο Σάββατο πρόκειται να διακοπούν τα δρομολόγια στο σύνολο του δικτύου. «Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», σημειώνει η ανακοίνωση της ΠΟΣ.

Επιχείρηση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 4:00 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια.

Οι αστυνομικοί αρχικά, περίπου στις 03:40, έσπασαν τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στον χώρο. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, στην περιοχή παραμένουν εργαζόμενοι που δηλώνουν προσωπικό ασφαλείας. Στην επιχείρηση, όπως μετέδωσε ο realfm 97,8, πήραν μέρος δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ αλλά και των ΕΚΑΜ.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η διανομή φύλλων πορείας στους εργαζομένους στο μετρό και αργότερα, εντός της ημέρας, αναμένεται σταδιακά να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές.


Σταματόπουλος: Δεν φεύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους

«Η επίταξη είναι χούντα. Η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Αυτά δήλωσε ο πρωτεργάτης της κινητοποίησης πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της επίταξης, οι απεργοί του μετρό οχυρώθηκαν στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, από όπου την Πέμπτη το πρωί είχαν καταθέσει την πρόταση για λήξη της απεργίας με την προϋπόθεση να ισχύσει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έως τη λήξη της στις 30 Απριλίου και στη συνέχεια για το διάστημα των τριών μηνών της μετενέργειας προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρξει διάλογος των δύο πλευρών για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Ενώ οι απεργοί, σε συνεργασία με τα νομικά τους επιτελεία, οργάνωναν την αντίδρασή τους στα αμαξοστάσια, οι κρατικές υπηρεσίες ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου για να ετοιμαστούν τα φύλλα επίταξης για τους απεργούς. Τα στοιχεία των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ δόθηκαν στην αστυνομία προκειμένου να ετοιμαστούν τα φύλλα επίταξης, τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν να παραδίδονται αργά χθες το βράδυ.


Φυλάκιση σε περίπτωση άρνησης της επίταξης

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 3536/2007, η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών πραγματοποιείται με Φύλλα Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών, που εκδίδονται από τις οικείες αστυνομικές, λιμενικές ή και πυροσβεστικές αρχές και επιδίδονται από όργανά τους και όργανα της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα, κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού, και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης, είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

Από την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών απαλλάσσονται πρόσωπα που έχουν σωματική ή πνευματική αναπηρία ή άλλους λόγους υγείας, εφόσον αυτοί πιστοποιούνται με σχετική γνωμάτευση κλινικής δημόσιου νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης, εφόσον απουσιάζει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θυροκολλείται και αναλαμβάνει η αστυνομία τον εντοπισμό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v