Παράνομη κρίθηκε η απεργία των οδηγών λεωφορείων

Συνεχίζουν την απεργία τους οι οδηγοί στα λεωφορεία της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες. Αντίθετα σε αναστολή της απεργίας τους προχωρούν οι τεχνικοί των λεωφορείων καθώς και το σωματείο των εργαζομένων στα τρόλεϊ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Παράνομη κρίθηκε η απεργία των οδηγών λεωφορείων
Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία των εργαζόμενων στην εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες.

Ωστόσο πριν από την δικαστική απόφαση, η απεργία είχε "σπάσει", καθώς ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι τεχνικοί των λεωφορείων και τo σωματείο των εργαζομένων στα τρόλεϊ.

Οι οδηγοί, οι οποίοι συνεχίζουν την κινητοποίησή τους, θα αποφασίσουν σε αυριανή γενική συνέλευση για τις επόμενες κινήσεις τους. Πάντως ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Σκούλος, προαναγγέλοντας τη λήξη της απεργίας, είπε ότι υπάρχουν και άλλες μορφές κινητοποιήσεων χωρίς να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό.

Παράλληλα στα δρομολόγια επιστρέφουν από αύριο τα τρένα. Ωστόσο νέα κινητοποίηση προγραμματίζουν οι σιδηροδρομικοί για την Πέμπτη.

Στους δρόμους δίνουν ραντεβού οι αγρότες

Στο μεταξύ, κλιμακώνουν τον αγώνα τους σε όλη τη χώρα οι αγρότες, από τη Δευτέρα, έπειτα από συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα Πιερίας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

«Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός. Η προσέλευση στη σημερινή μας συνάντηση, όπου αποφασίστηκε ότι αύριο βγαίνουν όλα τα τρακτέρ έξω, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Θα γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση», αναφέρει ο κ. Λιλιόπουλος.

Η μεγάλη κινητοποίηση συναρτάται στις συναντήσεις που θα έχουν από αύριο, όπως είπε ο κ. Λιλιόπουλος. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ενώ θα γίνουν συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ' αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσον θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες, δεν θα περάσει κουνούπι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών, που όπως αναφέρει ο κ. Λιλιόπουλος είναι πολύ σοβαρά, αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ήδη οι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας αποφάσισαν να κατεβάσουν τη Δευτέρα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο οι ομοσπονδίες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

"Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει την στάση των εργαζομένων τεχνικών (ΟΑΣΑ-ΟΣΥ), καθώς και των εργαζόμενων στα τρόλεϊ, τον ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης για διάλογο και ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους μετά από αποφάσεις των σωματείων τους και των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους.

Οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν να υπερασπίζονται τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα τους, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι με την υπεύθυνη και συνετή στάση των εργαζομένων ανοίγει ένα παράθυρο διάλογου με την κυβέρνηση προκειμένου μετά από συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση να αρθούν οι όποιες αδικίες από την εφαρμογή διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς να θίγονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ακριβώς προβλέπει και η πρόταση νόμου που καταθέσαμε.

Η σημερινή στάση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ΜΜΜ ας αποτελέσει παράδειγμα προς όλους προκειμένου να αποφεύγονται αδιέξοδα που οδηγούν σε εντάσεις και αντιπαραθέσεις που τελικώς βλάπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Σε αυτή την δύσκολη ώρα για την χώρα, ο διάλογος και η προσπάθεια για την αναζήτηση λύσεων κοινά αποδεκτών που δεν θίγουν τον εθνικό στόχο αποτελούν την καλύτερη διέξοδο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v