Ολες οι αλλαγές στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς, λέει το ΓΛΚ σε κληρικούς οι οποίοι έχουν παράλληλα και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού και λαμβάνουν έως και σήμερα διπλή σύνταξη όταν έρθει η ώρα αποχώρησης από την υπηρεσία.

Ολες οι αλλαγές στους συνταξιούχους του Δημοσίου
Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς, λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε κληρικούς οι οποίοι έχουν παράλληλα και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού και λαμβάνουν έως και σήμερα διπλή σύνταξη όταν έρθει η ώρα αποχώρησης από την υπηρεσία.

Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με κεντρικούς άξονες την προσπάθεια επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων στο Δημόσιο και την αξιοποίηση των αδρανών τραπεζικών καταθέσεων, μετά την πάροδο 20ετίας, υπέρ Δημοσίου, με στόχο την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. (η δημόσια διαβούλευση και το ν/σ στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=1803)

Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση, ορίζονται μεταξύ άλλων:

• Προκαταβολή σύνταξης. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ή στρατιωτικοί αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν έως την έκδοση της κανονικής τους σύνταξης και για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες το 50% του βασικού μισθού κατά τον χρόνο αποχώρησης, με προσαύξηση 50% του τυχόν καταβαλλόμενου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.

• Προθεσμίες και ποινές. Για την έκδοση της πράξης κανονισμού της σύνταξης καθιερώνεται προθεσμία έξι μηνών από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης της σχετικής αίτησης στην Υπηρεσία Συντάξεων του ΓΛΚ και για την αποστολή της αίτησης συνταξιοδότησης από την Υπηρεσία του υπαλλήλου στο ΓΛΚ, εντός δύο μηνών από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Οι υπάλληλοι που θα καθυστερούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις (με ακόμα πιο σφιχτές εσωτερικές ημερομηνίες) ή θα επιχειρήσουν να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας θα έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος καθώς και για απιστία σχετική με την υπηρεσία.

• Κατάργηση επιτροπών με ροπή στην… απόρριψη. Διαπιστώθηκε, αναφέρει το νομοσχέδιο, ότι η Επιτροπή Ελέγχου Πράξεων Κανονισμού Συντάξεων (υποβάλλονται ενστάσεις για συντάξεις) έβγαζε σχεδόν μονίμως απορριπτικές για τον ενδιαφερόμενο αποφάσεις και παρέπεμπε το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στο μεταξύ, μέχρι να γνωμοδοτήσει, είχαν περάσει δύο χρόνια και ο ασφαλισμένος μόνο τότε είχε τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ελεγκτικό. Τώρα καταργείται η Επιτροπή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το Ελεγκτικό Συνέδριο.

• Άγαμες θυγατέρες. Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, γίνεται δεκτό να μη λαμβάνεται υπ’ όψιν το τεκμαρτό εισόδημα από ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, προκειμένου για τη μεταβίβαση συντάξεων σε άγαμες θυγατέρες και μηδενικό πραγματικό εισόδημα. Προϋπόθεση το τεκμαιρόμενο εισόδημα να είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρακτικά, μια άγαμη θυγατέρα, θα δικαιούται τη σύνταξη του πατρός της αν δεν έχει εισοδήματα και από τα τεκμήρια ακινήτου και αυτοκινήτου το τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνά το αφορολόγητο.

• Ιερείς. Παρότι φαινομενικά κόβεται το προνόμιο της διπλής σύνταξης σε κληρικούς που είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτικοί, παραμένει ένα παραθυράκι καθώς προβλέπεται ότι το μέτρο αφορά τους κληρικούς μετά το 1993. Οι «παλιοί» επομένως εξαιρούνται. Ορίζεται ότι οι κληρικοί που απέκτησαν την ιδιότητα αυτή μετά την 1η-1-1993 και παράλληλα έχουν και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, ανεξαρτήτως του χρόνου που απέκτησαν τη δεύτερη, δεν μπορούν να λαμβάνουν δύο συντάξεις από το Δημόσιο, όπως ισχύει για όλους τους υπαλλήλους- λειτουργούς του Δημοσίου. Επομένως, κατά τη συνταξιοδότησή τους θα επιλέξουν τη μία εξ αυτών.

• ΕΚΑΣ. Από την 1η-1-2014, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται στους δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου, μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα.

• Φύγατε κατά λάθος - γυρίστε πίσω. Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, και λόγω της πολυνομίας που υπάρχει σχετικά με τα συνταξιοδοτικά θέματα, υπάλληλοι αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις γι' αυτήν (απορία του συντάκτη πώς κανείς δεν καταλαβαίνει ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις). Για τον λόγο αυτόν, αναφέρεται στο ν/σ , δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους αυτούς να επανέλθουν στην υπηρεσία υπό την προϋπόθεση ότι η πλάνη των υπαλλήλων αυτών προκύπτει από σχετικό έγγραφο ή πράξη απορριπτική ή μελλοντικής συνταξιοδότησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ.

• Καλλιτέχνες. Μπαίνει πλαφόν συντάξεων στα 720 ευρώ και αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών - καλλιτεχνών από το Δημόσιο. Το πλαφόν των 720 ευρώ ορίζεται αναδρομικά και για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, από 1η-1-2013. Ενδιαφέρον έχει ότι, σύμφωνα με το ν/σ, οι λογοτέχνες - καλλιτέχνες που παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο είναι η μοναδική κατηγορία συνταξιούχων του Δημοσίου « που δεν υπέστη καμία μείωση στη σύνταξη, και μάλιστα παρά την αλλότρια προς το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου φύση των καταβαλλόμενων σχετικών συντάξεων». Επίσης, εφεξής, οι συντάξεις αυτές δεν μεταβιβάζονται.

• Τους πλήρωναν στις 23, τώρα στο τέλος του μήνα. Από την 1η-1-2013, ως ημερομηνία καταβολής των συντάξεων του Δημοσίου ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

• Αδρανείς καταθέσεις. Αν ένας τραπεζικός λογαριασμός παραμένει ακίνητος για 20 χρόνια, και αφού οι τράπεζες επιχειρήσουν «περισσότερες από μία φορές» να βρουν τους δικαιούχους, τα λεφτά περνάνε στο Δημόσιο και θα διατίθενται για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε θέματα υγείας, παιδείας και διά βίου μάθησης. Καθιερώνεται ένα πλέγμα πολυεπίπεδων ελέγχων, σύμφωνα με το οποίο κάθε Απρίλη κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα αποδίδει τις αδρανείς καταθέσεις στο ΓΛΚ, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, τα λεφτά θα καταγράφονται σε ειδικούς κωδικούς του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών με ειδική έκθεση θα ενημερώνει κάθε χρόνο τη Βουλή των Ελλήνων και ορκωτοί ελεγκτές θα τσεκάρουν τους ισολογισμούς των τραπεζών για να βεβαιώσουν αν τηρήθηκαν οι διατάξεις του νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v