Να επανεξεταστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης

Αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να συμμετάσχουν οι ιδιώτες ζητά ο Ν. Καραμούζης. Ακριβό το επιτόκιο 7% για τα CoCos. Να μην υποστούν οι νέοι μέτοχοι τις ζημίες του παρελθόντος.

Να επανεξεταστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης
Η κυβέρνηση, η τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρέπει να επανεξετάσουν ολόκληρη τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δήλωσε ο κ. Ν. Καραμούζης σε συνέντευξη στο Reuters.

"Στο τέλος της ημέρας οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές", τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επισημαίνοντας ότι αυτός ο στόχος είναι δύσκολος να επιτευχτεί καθώς με το υπάρχον σχέδιο οι νέοι μέτοχοι καλούνται να υποστούν τις ζημίες του παρελθόντος.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι το ετήσιο κουπόνι του 7% που θα πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες για τα CoCos είναι ακριβό.

Το υψηλό επιτόκιο κάνει τις τράπεζες λιγότερο ελκυστικές στους επενδυτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο του dilution εφόσον τα CoCos μετατραπούν σε μετοχές, πρόσθεσε.

Περαιτέρω, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου με τους ίδιους όρους με το ΤΧΣ μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο, αφού μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την κάλυψη των αρνητικών θέσεων των τραπεζών, τόνισε.

"Δεν πιστεύω ότι οι νέοι μέτoχοι θα ρίξουν χρήμα για να καλύψουν τις χθεσινές ζημίες. Θα ήταν πιο πρόθυμoι να αναλάβουν κινδύνους που σχετίζονται με τη μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών", σημείωσε.

Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα προτείνει οι ιδιώτες να συμμετάσχουν με άλλους όρους από εκείνους του ΤΧΣ ή σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχει κλείσει το θέμα των αρνητικών θέσεων.

Ο κ. Καραμούζης δήλωσε επίσης ότι η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε αγοροπωλησίες χρεογράφων που δεν είναι ελληνικά έχει βελτιωθεί και υποβοηθείται από την επιστροφή καταθέσεων ύψους 12 δισ. ευρώ τους τελευταίους 5-6 μήνες.

"Υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και καθώς το κλίμα στην αγορά θα βελτιώνεται, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές θα καταστεί εφικτή στο τέλος του 2013, πριν επιστρέψει το ελληνικό δημόσιο", υπογράμμισε.

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται σε χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες αφού η κρίση στέρησε τη δυνατότητα των διατραπεζικών συναλλαγών. Η Eurobank έχει μειώσει τον δανεισμό της από το ευρωσύστημα κατά 25%, ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v