Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις 1 δισ. υπόσχεται το Κατάρ

Συμφωνία με το Κατάρ για επενδύσεις στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέγραψε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ντόχα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επενδύσεις 1 δισ. υπόσχεται το Κατάρ
Διμερή συμφωνία με το Κατάρ για επενδύσεις στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέγραψε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ντόχα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim al - Thani, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε ένα fund που θα αναλάβει τις επενδύσεις, με την Ελλάδα να παρέχει αντίστοιχο ποσό

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ οι τομείς που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν -μεταξύ άλλων- ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός και οι κατασκευές.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, ενώ ο ομόλογός του του Κατάρ είπε ότι κι εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και ότι αναζητούν σοβαρούς συνομιλητές.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά υπάρχει και η θέληση να συζητηθούν και να επιλυθούν. Με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Σαμαράς συζήτησε, επιγραμματικά, μια σειρά ζητήματα που θα συζητηθούν περαιτέρω στη συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα γίνει στην Άγκυρα στις 5 Μαρτίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται στην επίσκεψή του στην Ντόχα από τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, καθώς και από μεγάλη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών.


Συνάντηση Σαμαρά με Ερντογάν

Σαραντάλεπτη -αν και άτυπη, και όχι μικρής διάρκειας- ήταν εν τέλει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ντόχα.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το σημαντικό θέμα «των δικαιωμάτων επί της θάλασσας». Επίσης, στις συζητήσεις τέθηκε και το ζήτημα των επενδύσεων. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, φέρεται να δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν παρών και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Σταύρος Βασιλόπουλος.

Ο κ. Εντοργάν έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί, και ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μία φορά την ελληνική θέση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο Τ. Ερντογάν έθεσε θέμα μειονότητας στη Θράκη και έδωσε συμβουλές στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του τεμένους στην Αθήνα.

Το πρακτορείο Αναντολού μεταδίδει την πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση ο Τ. Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και τον νόμο σχετικά με τον διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, ο Τ. Ερντογάν σημείωσε: «Κατά τη συνάντησή μου είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ του είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας. Ο κ. Σαμαράς έδειξε θετική στάση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v