Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρ: Οι διακρατικές και το fund των 1+1 δισ.

Προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά. Κοινή δημιουργία fund 2 δισ. για επενδύσεις σε ΜμΕ. Δεν θέλουμε πυροτεχνήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατάρ: Οι διακρατικές και το fund των 1+1 δισ.
Σημαντική για τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ.

«Είναι σημαντική ημέρα, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο, με έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να δώσουμε μία νέα δυναμική στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά πεδία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τους. Και οι δύο αγαπούν τη ζωή, το εμπόριο και τη θάλασσα».

Σημείωσε, ακόμα, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός της γραφειοκρατίας και κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμί μπιν Χαμάντ Αλ Θανί. Επίσης, θα επισκεφθεί το τεχνητό νησί που έχει δημιουργηθεί στο Κατάρ, το μουσείο ισλαμικής τέχνης και τέλος το νέο αεροδρόμιο, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες.


Θέλει διακρατικές συμφωνίες το Κατάρ

Την προτίμησή του στις διακρατικές συμφωνίες και τη σύσταση κοινού fund για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Hamad bin Jassim al - Thani, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και την ελληνική αντιπροσωπεία στην Ντόχα.

«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο,. Εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι. Εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο al - Thani.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά τη σημαντικότερη επαφή που είχε μέχρι τώρα με την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, παρουσίασε συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των κατασκευών. «Δεν θέλουμε πυροτεχνήματα, αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ», είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του.




Παράλληλα, σημείωσε ότι βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι «να φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ».


Το fund των 1+1 δισ. ευρώ για ΜμΕ

Ο Αντ. Σαμαράς υπέγραψε διμερή συμφωνία με το Κατάρ για επενδύσεις έως 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
 

Στη συνέντευξη τύπου, ο al - Thani ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε ένα fund που θα αναλάβει τις επενδύσεις, με την Ελλάδα να παρέχει αντίστοιχο ποσό

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.


Και το πρώτο deal

Η ανάθεση της κατασκευής γηπέδου χάντμπολ στον όμιλο Ελλάκτωρ ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση του Κατάρ, στο περιθώριο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθουργού.

Είναι η πρώτη σύμβαση που υπογράφει ο κατασκευαστικός όμιλος στο εμιράτο μετά το ναυάγιο της συμφωνίας για συμμετοχή του Κατάρ στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Τα μεταλλεία χρυσού πέρασαν τελικά στον έλεγχο της καναδικής Eldorado Gold και μία ακόμα συμφωνία με το εμιράτο δεν προχώρησε. Η ανάθεση του γηπέδου δείχνει πως οι σχέσεις των δύο πλευρών αποκαθίστανται.


Η συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν

Σαραντάλεπτη -αν και άτυπη, και όχι μικρής διάρκειας- ήταν εν τέλει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ντόχα.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το σημαντικό θέμα «των δικαιωμάτων επί της θάλασσας». Επίσης, στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των επενδύσεων. Ο Τ. Ερντογάν, μάλιστα, φέρεται να δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.

Ο Τ. Ερντογάν έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί, και ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μία φορά την ελληνική θέση. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του τεμένους στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v