Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το 2014 τα "έξυπνα ρολόγια" ηλεκτρικού

Το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση ψηφιακών - "έξυπνων" μετρητών ηλεκτρικού στους καταναλωτές χαμηλής τάσης οριστικοποίησε το υπουργείο ΠΕΚΑ, με έκδοση σχετικής απόφασης από τον Ασ. Παπαγεωργίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Από το 2014 τα έξυπνα ρολόγια ηλεκτρικού
Το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση ψηφιακών - "έξυπνων" μετρητών ηλεκτρικού στους καταναλωτές χαμηλής τάσης οριστικοποίησε το υπουργείο ΠΕΚΑ, με έκδοση σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών με ψηφιακούς θα αρχίσει το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου 2014. Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 θα έχει αντικατασταθεί το 40% του συνόλου των υφιστάμενων μετρητών και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020 το 80%.

Το πρόγραμμα θα εκτελέσει ο Διαχειριστής του Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) και αφορά αντικατάσταση περίπου 5,6 εκατ. μετρητών.
 
Η εκκίνηση θα γίνει με την υλοποίηση πιλοτικού έργου για περίπου 100.000 μετρητές, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2015.
 
Τα συμπεράσματα που θα αντληθούν από το πιλοτικό έργο θα ληφθούν υπ' όψιν για τις λεπτομέρειες του συνολικού προγράμματος.
 
Όσο για το κόστος της αντικατάστασης, στο μεν πιλοτικό έργο έχει προβλεφθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Για το συνολικό πρόγραμμα, η ένταξή του στο επόμενο ΕΣΠΑ είναι υπό εξέταση, ενώ θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το πιλοτικό πρόγραμμα.

Η αντικατάσταση των σημερινών μετρητών από "έξυπνους" αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ήδη στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για το πιλοτικό έργο προβλέπεται ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του μετρητή του, ακόμη και εξ αποστάσεως, θα προσφέρονται πλήθος πληροφορίες στον διαχειριστή του δικτύου για προβλήματα ή βλάβες, ώστε να αντιμετωπίζονται σύντομα, ενώ θα δίνουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκκίνησης ή διακοπής της σύνδεσης ή και περιορισμού της ισχύος ανάλογα με τη σύμβαση που έχει ο καταναλωτής με τον προμηθευτή του.
 
Επίσης, θα περιορίσουν τις κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας και το κυριότερο θα μπορούν να μετρούν 3 ή 4 διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης. Το τελευταίο διευκολύνει την εφαρμογή περισσότερων τιμολογιακών χρεώσεων (σήμερα ισχύουν μόνο για καταναλώσεις ημέρας και νύχτας).

Η υπογραφή της απόφασης για τους "έξυπνους" μετρητές είναι μνημονιακή υποχρέωση και χαρακτηρίζεται στρατηγική επένδυση, για την υλοποίηση της οποίας μπορούν να αξιοποιηθούν πιστώσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η προοπτική αλλαγής τόσο μεγάλου αριθμού μετρητών έχει θέσει σε επιφυλακή προμηθευτές και κατασκευαστές σχετικού εξοπλισμού και στον διαγωνισμό αναμένεται να κονταροχτυπηθούν τα μεγαλύτερα... σπίτια.
 
Επίσης, τον διαγωνισμό αναμένει και η ελβετική Landis and Gyr, η οποία διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο και έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση στην οικοδομή, καθώς είναι αυτή που μέχρι τώρα τροφοδοτούσε τη ΔΕΗ με μετρητές. Η επιχείρηση επιβιώνει εκτελώντας παραγγελίες κυρίως από το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v