ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για ιθαγένεια

Οδηγός για τις νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προβεί το υπουργείο Εσωτερικών ως προς το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας, θα αποτελέσει η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για ιθαγένεια
Οδηγός για τις νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προβεί το υπουργείο Εσωτερικών ως προς το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας, θα αποτελέσει η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται στην χώρα μας από αλλοδαπούς γονείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα τουλάχιστον πέντε χρόνια στην Ελλάδα καθώς και σε παιδιά που φοιτούν επί εξαετία σε ελληνικό σχολείο.

Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς σε εκλογές ΟΤΑ.

Το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δεν γίνει αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Παράλληλα επισημαίνει πώς η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση μόνον τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και δεν εξετάζεται ειδικά για κάθε περίπτωση η ουσιαστική προϋπόθεση του δεσμού με το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η μειοψηφία που υποστήριξε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την 6ετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή για να δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v