Βουτιά 46,5% στα κέρδη εταιριών ηλεκτρικών ειδών

Την καθίζηση στην κερδοφορία του κλάδου εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών το 2011 καταγράφει σχετική έκθεση της Hellastat.

Βουτιά 46,5% στα κέρδη εταιριών ηλεκτρικών ειδών
Την καθίζηση στην κερδοφορία του κλάδου εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών το 2011 καταγράφει σχετική έκθεση της Hellastat.

Όπως αναφέρει, η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία των καταναλωτών συνέβαλλαν στην υποχώρηση των πωλήσεων του κλάδου το 2011.

Πλέον, οι αγορές νέων ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών για λόγους ανακαίνισης νοικοκυριού ή lifestyle αναβάλλονται, ενώ οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται μόνο όταν τα προηγούμενα προϊόντα καταστρέφονται ή λειτουργούν ελαττωματικά λόγω χρόνιας χρήσης. Η επισκεψιμότητα στα καταστήματα έχει μειωθεί σημαντικά, παρά τον έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο προσφορών.

Ο τομέας της λιανικής υφίσταται σημαντικές απώλειες, καθώς ακόμα και παραδοσιακά ανθεκτικές κατηγορίες προϊόντων (λευκές συσκευές, μικροσυσκευές) καταγράφουν σημαντική μείωση πωλήσεων. Εκτιμάται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η λιανική αγορά έχει υποχωρήσει κατά 35%, ενώ περαιτέρω πτώση έως και 15% αναμένεται και φέτος.

Οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε μείωση των υπαρχόντων τετραγωνικών μέτρων μέσω κλεισίματος των πιο ζημιογόνων καταστημάτων, ή μεταφοράς αυτών σε μικρότερους χώρους (35%-40% μείωση της συνολικής επιφά-νειας συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές).

Σημαντική εξέλιξη για την αγορά αποτέλεσε το κλείσιμο των προμηθευτικών συνεταιρισμών Expert και Magnet Electric λόγω έλλειψης ρευστότητας, επισφαλειών αλλά και μειωμένης ζήτησης.

Τέλος, καταστήματα αποχώρηαποχώρησαν από το δίκτυο του συνεταιρισμού ΣΕΗΟΣ Euronics εξαιτίας χρεών.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 78 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής: 

- Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος υποχώρησε κατά 9,1%, στα €860,50 εκ. Το 84% των επιχειρήσεων υπέστη κάμψη πωλήσεων, με τη μέση μείωση να διαμορφώνεται σε -15%. 

- Οι συνολικές λειτουργικές ζημιές εμφάνισαν επιδείνωση σε 15,88 εκ. (από €4,76 εκ. το 2010), ενώ οι προ φόρων ζημιές ξεπέρασαν τα €52 εκ., έχοντας αυξηθεί κατά 81%. 

- Η μέση μείωση των ΚΠΦ διαμορφώθηκε σε -46,5%, υποχώρηση πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τη μέση ελληνική επιχείρηση (-15,4%). 

- Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ μειώθηκε σε 1,8%, από 2,4% το 2010, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ έλαβε αρνητικό πρόσημο (-3,4%), από οριακά θετική τιμή το προηγούμενο έτος. 

- Η γενική ρευστότητα σχηματίστηκε στο 1,12 ενώ η άμεση υπολείπεται της μονάδας (0,60). 

- Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στις -18 ημέρες κυρίως λόγω της καθυστερημένης αποπληρωμής των προμηθευτών των εταιρειών (170 ημέρες). 

- Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 2,3 προς 1. 

- Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) διαμορφώθηκε σε μόλις 0,4%, από 2% το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v