Στάινμπρουκ: Περισσότερο χρόνο για Ελλάδα

Εντυπωσιασμένος από την ιδιαίτερα έντονη θέληση και βούληση που είδε να υπάρχει για να συνεχίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός δήλωσε ο υποψήφιος Γερμανός καγκελάριος μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον Ε. Βενιζέλο.

Στάινμπρουκ: Περισσότερο χρόνο για Ελλάδα
Η Ελλάδα όσο αφορά να δημοσιονομικά πορεύεται στο σωστό δρόμο, δήλωσε ο Π. Στάινμπρουκ μετά τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με το οικονομικό επιτελείο, στο πέρας της οποίας φάνηκε εντυπωσιασμένος αφενός από την ομάδα που περιβάλει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και αυτό είναι θετικό, αφετέρου από το χάος που επικρατεί στο φορολογικό μηχανισμό ελέγχου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, είναι το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ δεν είχε μέχρι πρότινος τη δυνατότητα να διαπιστώσει ποιος είχε μεταφέρει την έδρα μιας επιχείρησης στο εξωτερικό. «Αποτελούσε έργο ντέντεκτιβ», είπε χαρακτηριστικά «να βρεθεί ποιος είχε μεταφέρει την έδρα μιας επιχείρησης».

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ότι υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα spread και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Όλα αυτά αποτελούν δείκτες ότι η Ελλάδα πορεύεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά, είπε ο γερμανός πολιτικός. Καθοριστικής σημασίας είναι τώρα η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε. Στάθηκε στην ανάγκη για καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων, προκειμένου να δημιουργηθεί φως στο τούνελ για τους πολίτες και να μην υπάρχει η αίσθηση ότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες.

Τις εντυπώσεις στη διάρκεια της συνάντησης φάνηκε να κερδίζει ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης Χ. Σταϊκούρας. Όπως είπε ο κ. Στάινμπρουκ «με εντυπωσίασε το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί μηχανισμός αυτόματων περικοπών σε περίπτωση υπερβάσεων δαπανών. «Γνωρίζω ως πρώην ΥΠΟΙΚ τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Στουρνάρας, αίσθηση μου είναι, όμως, ότι έχει συγκροτήσει μια καλή ομάδα που προσπαθούν όλοι μαζί το πλοίο που λέγεται Ελλάδα να περάσει τον κάβο».

Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έγινε εκτενής ενημέρωση στον αρχηγό του SPD για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης να επαναφέρουμε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. "Του αναλύσαμε, επίσης, τις πολιτικές που εφαρμόζουμε κυρίως όσον αφορά στον τομέα των εσόδων, των δαπανών και της κοινωνικής πολιτικής".

Δείξαμε, συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ, ότι αν και "προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους μπορούμε να συνεργαζόμαστε με άψογο τρόπο".


Το ραντεβού με Βενιζέλο

Εντυπωσιασμένος από την ιδιαίτερα έντονη θέληση και βούληση που είδε να υπάρχει για να συνεχίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός δήλωσε ο υποψήφιος Γερμανός καγκελάριος Πεερ Στάινμπρουκ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο γερμανός πολιτικός εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φέρει ευθύνη για την κατάσταση στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε "επιτρέψτε μου να πω ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας του SPD ότι συχνά περνάει από το μυαλό μου ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος που το εκπροσωπεί σήμερα δεν είναι αυτοί οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, όπως εξελίχθηκε".

Αναφορικά με την κρίση τόνισε: «Η κρίση δεν έχει μόνο οικονομική πτυχή, έχει και μια κοινωνική πτυχή και αφορά το πώς ακριβώς θα κρατήσουμε τη συνοχή της κοινωνίας, μετά την κρίση.

Αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα οδηγούν σε μέτρα τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για συνταξιούχους, για μισθωτούς οι οποίοι χάνουν το 30% και 40% των εισοδημάτων τους. Γι' αυτόν τον λόγο, ακριβώς, σαν σοσιαλδημοκράτης, ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να επιβάλει κανείς στην Ελλάδα μέτρα τα οποία ο ίδιος δεν θα ήθελε να επιβάλει ή δεν θα μπορούσε να επιβάλει στον λαό του. Και γι' αυτό ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να επιτύχει τη σταθερότητα, για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα.
Και πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς αυτήν τη χώρα.

Αυτή η εμπιστοσύνη είναι άκρως απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες όσο και από το εξωτερικό. Γιατί απλώς και μόνο με παγίωση του προϋπολογισμού, η λιτότητα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει ανάπτυξη».


Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Χαιρόμαστε γιατί ο κ. Στάινμπρουκ, το SPD, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, έρχεται να παρουσιάσει τώρα μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη. Η συντηρητική Ευρώπη ήταν για μας ο μόνιμος συνομιλητής μας, τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια. Δεν υπάρχει όμως και καλύτερο ιστορικό πλαίσιο από το ευρωπαϊκό. Μέσα στην Ευρώπη θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς, γι' αυτό επιμέναμε στη στρατηγική αυτή, που είναι η μόνη που υπάρχει.

Όσο κι αν έχει πονέσει και πονάει ο ελληνικός λαός, όσο μεγάλες κι αν είναι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλονται οι Έλληνες πολίτες, θέλουμε να πιστέψουν πως δεν υπήρχε άλλη καλύτερη λύση. Έχω πει πολλές φορές ότι το δίλημμα ήταν σκληρό ανάμεσα σε μια κακή επιλογή, δύσκολη, και μια καταστροφική επιλογή, την οποία δεν θα μπορούσε να υποφέρει ο ελληνικός λαός.

Και τώρα, που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη στροφή, τώρα που είμαστε έτοιμοι να ξαναγυρίσουμε σε μια κατάσταση πραγματικής ισοτιμίας και αυτοδυναμίας μέσα στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από τη στήριξη, την κατανόηση, τη συμπαράσταση των εταίρων μας και κυρίως των προοδευτικών Ευρωπαίων, που εκπροσωπεί εδώ ο κ. Στάινμπρουκ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v