Συγκρατήθηκαν οι δαπάνες τον Ιανουάριο

Την «τιμή» του προϋπολογισμού έσωσαν τον Ιανουάριο οι δαπάνες , η συγκράτηση των οποίων ήταν τέτοιου μεγέθους ώστε κάλυψε και την τρύπα των εσόδων.

Συγκρατήθηκαν οι δαπάνες τον Ιανουάριο
Την «τιμή» του προϋπολογισμού έσωσαν τον Ιανουάριο οι δαπάνες , η συγκράτηση των οποίων ήταν τέτοιου μεγέθους ώστε κάλυψε και την τρύπα των εσόδων.

Αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός στόχων τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα υπέστησαν πτώση της τάξεως του 7% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

Αναλυτικά, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν τα εξής:

* Πτώση κοντά στο 7% στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Σε μηνιαία βάση, ο προϋπολογισμός προβλέπει 4,357 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα και η πτώση 7% μεταφράζεται σε μειωμένες εισπράξεις κατά περίπου 305 εκατ. ευρώ. Άρα ανήλθαν κοντά στα 4,050 δισ. ευρώ

* Σε σχέση με τις εισπράξεις του Ιανουαρίου του 2012, η μείωση φτάνει το 16% καθώς πέρυσι τον Ιανουάριο στο ταμείο είχαν μπει έσοδα 4,827 δισ. ευρώ.

* Βουτιά πάνω από 15% στα έσοδα από ΦΠΑ. Στα στοιχεία παγίωσης της φοροδιαφυγής στους κόλπους του ΦΠΑ που έχουν αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες έρχεται να προστεθεί και νέα δραστική πτώση της κατανάλωσης, η οποία εξηγείται πλήρως στη βάση της έκρηξης της ανεργίας, της διαρκούς συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος με μαχαίρι και ψαλίδι σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές αλλά και στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων. Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση κατά περίπου 70% της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

* Αύξηση κοντά στο 10% στις επιμέρους εισπράξεις άμεσων φόρων εισοδήματος και ακινήτων. Η αύξηση αυτή εξηγείται καθώς φέτος τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει φόρο εισοδήματος -μετά την καθιέρωση επτά μηνιαίων δόσεων για την εξόφλησή του- και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Το γεγονός αυτό οξύνει ακόμα περισσότερο τις εντυπώσεις καθώς, αν δεν είχαν συγκεντρωθεί τα συγκεκριμένα έσοδα τον Ιανουάριο, η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v