Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα παράταση για τα εμβάσματα του εξωτερικού

Για νέα παράταση φαίνεται να πηγαίνει η προθεσμία που είχε δοθεί σε όσους εντοπίστηκαν να έχουν βγάλει εμβάσματα στο εξωτερικό και να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση τα κεφάλαια αυτά.

Νέα παράταση για τα εμβάσματα του εξωτερικού
Για νέα παράταση φαίνεται να πηγαίνει η προθεσμία που είχε δοθεί σε όσους εντοπίστηκαν να έχουν βγάλει εμβάσματα στο εξωτερικό και να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση τα κεφάλαια αυτά.

Η τελευταία προθεσμία που τους έχει δοθεί για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή και, παρότι υπάρχουν εισηγήσεις για αποστολή ειδοποιητηρίων με καταλογισμό έξτρα φόρων, πιθανότερο θεωρείται ότι θα δοθεί εκ νέου παράταση, καθώς όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί έχει καταγραφεί σωρεία προβλημάτων, τα βασικότερα από τα οποία είναι: 

* Ειδοποιήσεις για τα εμβάσματα εξωτερικού έχουν σταλεί λανθασμένα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν νόμιμη εμπορική δραστηριότητα (εξόφληση τιμολογίων εξωτερικού). Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα φυσικά πρόσωπα που είναι και μέλη εταιρειών και έχουν πληρώσει από προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό τιμολόγια εξωτερικού. 

* Για να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, τα έτη αυτά θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος, για παράδειγμα, το 1996 πούλησε ένα ακίνητο ή έχει τόκους καταθέσεων τους οποίους δεν έχει δηλώσει στην αντίστοιχη δήλωση -μια και δεν είχε υποχρέωση- και του λείπει η δήλωση της επόμενης χρονιάς (1997) δεν μπορεί να επικαλεσθεί αυτήν την πηγή εισοδήματος. 

* Μέλη οικογενειών έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό όχι μόνο για λογαριασμό τους αλλά και για λογαριασμό συγγενικών προσώπων και μη. Τώρα είναι δύσκολο να αποδείξουν ότι δέχθηκαν να «διευκολύνουν» συγγενείς και φίλους. 

* Δεν έχουν ανακοινωθεί οι ισοτιμίες σε περίπτωση όπου τα εμβάσματα δεν είναι σε ευρώ. 

* Πολλές εφορίες δεν έχουν ακόμη καταχωρίσει τις συμπληρωματικές δηλώσεις των φορολογουμένων, ενώ οι εφορίες που συνενώθηκαν δεν έχουν ακόμα δώσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι 17.000 φορολογούμενοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ανάμεσα στη λίστα των 54.246 φορολογουμένων οι οποίοι έβγαλαν από το 2009 και μετά στο εξωτερικό συνολικά κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ.

Οι διαφορές δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων έφταναν τα 7 δισ. ευρώ, αλλά προέκυψαν με βάση διασταυρώσεις στοιχείων για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από το 2004 και μετά.

Το εάν τα εισοδήματα είχαν περιέλθει νόμιμα στην κατοχή του καταθέτη και είχαν επίσης φορολογηθεί κανονικότατα, όπως επίσης αν προέκυπταν από καταθέσεις, μερίσματα ή άλλες πηγές εισοδημάτων, οι οποίες δεν ήταν υποχρεωτικό να καταγραφούν στη δήλωση, το υπουργείο Οικονομικών δεν το ξέρει. Και ζητά από τους «υπόπτους» να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες.

Κάποιοι προφανώς έχουν κλέψει την εφορία. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν αποκλείεται να ταλαιπωρούνται άδικα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v