Ισχυρή βάση η διακρατική συμφωνία για ΤΑP

Πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί των τριών χωρών για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ισχυρή βάση η διακρατική συμφωνία για ΤΑP
Πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί των τριών χωρών για τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, η συμφωνία αυτή είναι μια ισχυρή παραγωγική βάση συνεργασίας για τις τρεις χώρες και μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, αλλά και τη λύση μεταξύ μας προβλημάτων.

Η τελευταία αναφορά, ως γνωστόν, έχει να κάνει με την εκκρεμότητα που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία όσον αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών και σε αυτή συμμετείχαν ο Ιταλός υπουργός Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα, ο Αλβανός ομόλογός του Έντμουντ Χατζηνάστο, ενώ από την ελληνική πλευρά παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr, η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση της πρότασης του αγωγού από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Κασπία.

Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και θα γνωρίζουμε εάν το αέριο θα μεταφερθεί μέσω της Ελλάδας ή της Βόρειας Διαδρομής, δηλαδή του αγωγού Nabucco.

Ο Kjetil Tungland, διευθύνων σύμβουλος του TAP, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις κυβερνήσεις για την υποστήριξη και προσήλωση που έχουν δείξει και οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας. Η συμφωνία μεταξύ των χωρών υποδοχής εξασφαλίζει γερά θεμέλια και μακροπρόθεσμη ασφάλεια όπως απαιτείται για την πρόοδο του έργου με στόχο την επιλογή και την κατασκευή του. Πλέον, κοιτάζουμε μπροστά προσβλέποντας στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας μας, με στόχο το έργο του TAP να γίνει πραγματικότητα».

Ο Michael Hoffmann, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP, δήλωσε: «Η υπογραφή της συμφωνίας ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την υποστήριξη των χωρών υποδοχής για τον TAP από νομική και ρυθμιστική άποψη. Για τον TAP, το βήμα αυτό ολοκληρώνει την τελευταία εκκρεμή διεθνή πολιτική συμφωνία υψηλού επιπέδου και είναι σημαντικό για την επικείμενη διαδικασία επιλογής από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v