Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διάλυση οδηγείται το ΚΑΠΕ

Ο ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να οδηγηθεί το ΚΑΠΕ σε μαρασμό και διάλυση, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση, 11 συλλογικοί επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς των ΑΠΕ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Σε διάλυση οδηγείται το ΚΑΠΕ
Ο ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να οδηγηθεί το ΚΑΠΕ σε μαρασμό και διάλυση, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση, 11 συλλογικοί επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς των ΑΠΕ. Η παρέμβαση γίνεται μετά την πρόσφατη παραίτηση του δ.σ. του Κέντρου, της οποίας είχε προηγηθεί τον περασμένο Αύγουστο η παραίτηση του Προέδρου του, θέση που συνεχίζει να παραμένει κενή.

Η προβληματική πλέον λειτουργία του ΚΑΠΕ, είναι αποτέλεσμα της λήψης σειράς μέτρων, όπως η ένταξη του στη γενική Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπόκειται στις γενικότερες ρυθμίσεις που αφορούν το δημόσιο τομέα, ενώ το ΚΑΠΕ χρηματοδοτείται κυρίως με τη συμμετοχή του σε ανταγωνιστικά κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, όπως και από εκτέλεση έργων για λογαριασμό ιδιωτικών φορέων.

Στην ανακοίνωσή τους οι 11 φορείς των ΑΠΕ επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

«Ο κίνδυνος αυτός για το ΚΑΠΕ προέρχεται από τη σημαντική καθυστέρηση ορισμού νέας διοίκησης, από τη συνεχιζόμενη απειλή για συγχώνευσή του με φορείς ασύμβατους με την αποστολή και τον τρόπο λειτουργίας του και από την προωθούμενη ένταξή του στο περιοριστικό πλαίσιο που διέπει το στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Εκτός όμως από αντιαναπτυξιακή, η ουσιαστική διάλυση του ΚΑΠΕ αποτελεί μνημείο πρόχειρης και ατεκμηρίωτης απόφασης. Το ΚΑΠΕ δεν επιβαρύνει το δημόσιο προϋπολογισμό.

Αντίθετα, ως ένας πρότυπος συνδυασμός ερευνητικού και ενεργειακού κέντρου, προσφέρει στον προϋπολογισμό και την εθνική οικονομία και εξασφαλίζει μόνο του την επιβίωση και την ανάπτυξή του, χάρη στις προσπάθειες και την φιλοτιμία των στελεχών του.

Κατά 25 και πλέον έτη της λειτουργίας του, το ΚΑΠΕ έχει αναδειχθεί σε πρότυπο αριστείας και έχει αναδείξει κορυφαίους επιστήμονες που αναγνωρίζονται διεθνώς για την ερευνητική και επιστημονική τους προσφορά στον κλάδο των Α.Π.Ε. Παράλληλα, έχει στηρίξει με γνώση και εξειδίκευση την ανάπτυξη της αγοράς Α.Π.Ε. και εξοικονόμησης στην Ελλάδα.

Ο μαρασμός του συνιστά έγκλημα ενάντια στην οικονομία και την κοινωνία. Συνιστά παραλογισμό.

Οι φορείς των Α.Π.Ε. στηρίζουν την προσπάθεια και τον αγώνα των στελεχών και εργαζομένων του ΚΑΠΕ.

Καλούν την Κυβέρνηση να ανακαλέσει τις μοιραίες αποφάσεις της. Να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά το ΚΑΠΕ και την Ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και της Εξοικονόμησης στην Ελλάδα
».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v