ΑΠ: "Ασπίδα" οι προσφυγές για φοροδιαφυγή

Ασπίδα προστασίας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν οι προσφυγές στα Δικαστήρια για όσους έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν πριν τις 31 Μαρτίου του 2011.

ΑΠ: Ασπίδα οι προσφυγές για φοροδιαφυγή
Ασπίδα προστασίας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν οι προσφυγές στα Δικαστήρια για όσους έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν πριν τις 31 Μαρτίου του 2011 καθώς όπως επισημαίνει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής , ο ν.3941/2011 δεν έχει αναδρομική ισχύ,

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, σε βάρος όσων συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ασκείται άμεσα ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα ασχέτως εάν εκείνοι έχουν προσφύγει ή όχι στα διοικητικά δικαστήρια και ανεξάρτητα από το πότε θα τελεδισικήσει η υπόθεσή τους. Μέχρι πρότινος εάν ο οφειλέτης είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ή αν η υπόθεση δεν είχε κριθεί οριστικά, η ποινική δίωξη ανεστέλλετο.

Αιτία για την γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου απετέλεσε ερώτημα των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη για το ζήτημα της αναδρομικότητας ή μη εφαρμογής των νέων διατάξεων του Ν. 3941/2011 που αφορούν την άσκηση ποινικών διώξεων στις περιπτώσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής.

Δηλαδή αν οι διατάξεις του νέου νόμου με τις διαδικασίες δίωξης πρέπει να εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής που διαπράχθηκε πριν την 31η Μαρτίου 2011, που είναι η ημερομηνία εφαρμογής του επίμαχου νόμου (Ν. 3943/2011).

Ο κ. Παντελής σε γνωμοδότησή του προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας αφού επικαλείται την νομολογία του Αρείου Πάγου, αλλά και την σχετική βιβλιογραφία, υπογραμμίζει ότι «απαγορεύεται γενικώς η αναδρομική εφαρμογή δικονομικών κανόνων, όταν αυτοί περιέχουν προβλέψεις οι οποίες θίγουν εν τέλει ουσιώδη συμφέροντα του κατηγορουμένου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v