Φάρμακο στα κοινοτικά κονδύλια ψάχνει το Μαξίμου

Με ανοικτά μέτωπα από το τρέχον ΕΣΠΑ, τα χιλιάδες "κοιμώμενα έργα" και τα ημιτελή από το Γ΄ ΚΠΣ, η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει τη ρελάνς.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Φάρμακο στα κοινοτικά κονδύλια ψάχνει το Μαξίμου
Με ανοικτά μέτωπα από το τρέχον ΕΣΠΑ, τα χιλιάδες "κοιμώμενα έργα" και τα ημιτελή από το Γ΄ ΚΠΣ, η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει τη ρελάνς και να αποδείξει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι μπορεί να εκπονήσει και φυσικά να αξιοποιήσει τα παλιά κοινοτικά κονδύλια αλλά και αυτά που φέρνει το νέο ΕΣΠΑ.

Tην έμφαση που δίνει στο θέμα επιχειρεί να αναδείξει και ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλώντας σήμερα υπουργικό συμβούλιο ακριβώς με θέμα τα κοινοτικά κονδύλια.

Άλλωστε με την ύφεση το 6,5% το 2012 και την ανεργία να βρίσκεται στο 27% και να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 30%, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι κοινοτικοί πόροι δείχνουν η μόνη αυτήν τη στιγμή «χειροπιαστή» δυνατότητα αλλαγής του κλίματος.

Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να τονίσει την αυξημένη απορρόφηση πόρων
από το υφιστάμενο κοινοτικό πλαίσιο, η οποία κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι σημασία, εκτός από την ποσότητα, έχει και η… ποιότητα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΌπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε έκθεση που συνέταξε αναφορικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020, τα έως τώρα πεπραγμένα της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Στην έκθεση συνάγεται ότι ένα σύνολο παραγόντων εμπόδιζε την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων, κυρίως η έλλειψη στρατηγικού οράματος, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο, η απροθυμία αλλαγής της γραφειοκρατίας της δημόσιας διοίκησης για να εξασφαλιστούν ο αποτελεσματικός προγραμματισμός και η ταχεία εφαρμογή των έργων.

Για τον λόγο αυτό καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει ότι οι νέες επενδύσεις θα λειάνουν το έδαφος για την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την αύξηση της παραγωγικότητάς της.

Αυτήν την "τάφρο" καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση και δη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με τη συμφωνία των Βρυξελλών εξασφάλισε 14,5 δισ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ από το διαρθρωτικό σκέλος της αγροτικής πολιτικής και επιπλέον πόρους 2 δισ. ευρώ το 2016 (μόλις αναθεωρηθούν τα ποσοστά συμμετοχής των χωρών και αποτυπωθεί η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας λόγω της κρίσης).

Μια πρώτη καλή γεύση για το τι θα περιλαμβάνουν οι δράσεις για το νέο ΕΣΠΑ δίνεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες πρέπει να εστιάζουν στη στήριξη των ΜμΕ, στην κοινωνική ένταξη, στην ποιοτική απασχόληση, ιδίως για τους νέους, και στην ενεργητική ένταξη, σε προσανατολισμένη προς την αγορά εργασίας εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας καθώς και στην έρευνα και καινοτομία.

Έτσι προτείνει:

1. Οι επενδύσεις πρέπει να εστιάσουν στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, ειδικά στις ΜμΕ, με μείωση της γραφειοκρατίας, διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και έμφαση στη στήριξη των επενδύσεων στην καινοτομία. Όπως τονίζει, πρέπει να επιδιωχθεί μια βέλτιστη συμπληρωματικότητα ανάμεσα στη χορήγηση άμεσης ενίσχυσης στις ΜμΕ και στην παροχή χρηματοδοτήσεων από ΜΧΤ (μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής). Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων (π.χ. γεωργικά τρόφιμα και υδατοκαλλιέργεια, παραγωγή και διανομή ενέργειας, κατασκευή ΤΠΕ και υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, φαρμακευτικά προϊόντα). Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα πρέπει να χαράξει μια περιφερειακή στρατηγική, που θα αποσκοπεί στη δημιουργία μικρού αριθμού αναπτυξιακών πόλων/πόλεων αριστείας.

2. Αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Πρέπει να εκπονηθούν στοχευμένες και περιεκτικές πολιτικές ένταξης στην αγορά εργασίας για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων και εκείνων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικές δικλίδες. Στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη στήριξη της ένταξης ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας πρέπει να στηρίζουν, μεταξύ άλλων, την επιχειρηματικότητα, που περιλαμβάνει και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

3. Διατηρήσιμη υποδομή για ανάπτυξη και απασχόληση. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική «πολυτροπικών» μεταφορών, σε συνδυασμό με επιχειρηματικό σχέδιο. Οι κύριες δραστηριότητες πρέπει να εστιάσουν κατά προτεραιότητα: στην ολοκλήρωση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, στη διασυνδεσιμότητα των λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο, στις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τρίτες χώρες και στην ολοκλήρωση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Θα πρέπει να δοθεί ειδική έμφαση στις εσωτερικές θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις (ιδίως των περιφερειακών μικρών λιμένων και αερολιμένων) με τα νησιά. Όσον αφορά τις παράκτιες περιοχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η κατασκευή υποδομής για ιστιοπλοϊκά ή και κρουαζιερόπλοια. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς κρουαζιερόπλοιων. Επίσης, απαιτούνται εκσυγχρονισμένα ενεργειακά δίκτυα.

4. Φιλική προς το περιβάλλον και με επάρκεια πόρων οικονομία. Συγκεκριμένα, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι βασική προτεραιότητα, που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και χρησιμοποίηση διεθνών ορθών πρακτικών.

5. Διοικητική μεταρρύθμιση. Διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση για την αύξηση της θεσμικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας της κεντρικής κυβέρνησης και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο